Tlačové správy

Tieto chyby sa robia pri zateplení šikmej strechy na Slovensku najčastejšie

Každý rok oslovia Cech strechárov desiatky zúfalých majiteľov šikmých striech, ktorým sa „pokazí“ nová strecha už pár rokov po zateplení. Nezaraďte sa medzi nich a vyhnite sa chybám, ktoré sa na slovenských šikmých strechách každý rok opakujú.

Ilustračný obrázok k článku Tieto chyby sa robia pri zateplení šikmej strechy na Slovensku najčastejšie
Zdroj: Knauf Insulation

Príliš malá hrúbka izolácie

Časy, keď sa tepelná izolácia len „natlačila“ medzi krokvy, sú nenávratne preč. Krokvy majú obvykle hrúbku do 18 cm a tepelno – technické normy dnes vyžadujú hrúbku tepelnej izolácie najmenej 30 cm. Je teda potrebná aj druhá vrstva, pod krokvami. Ušetríte tak nielen cenné teplo pod strechou, ale keďže drevo má v porovnaní s vláknitou izoláciou vyššiu tepelnú vodivosť, zabránite aj vzniku tepelných mostov na trámoch, kde by sa mohla zrážať vlhkosť a rásť plesne.

Ak sa nebojíte zimy, mali by ste sa báť aspoň horúčav, ktoré sú už dnes na Slovensku pravidelné. Tí, ktorí majú skúsenosti s podkrovným bývaním s priemerne zateplenou strechou, vám dosvedčia, že horúčava sa pod strechou znáša ťažšie ako chlad. Pri vysokých teplotách oceníte aj materiály, akými sú aj výrobky z ekologickej minerálnej vlny UNIFIT, ktoré sú vyrobené na báze technológie ECOSE, teda so spojivom bez formaldehydu a fenolov a neuvoľňujú do interiéru žiadne škodlivé látky.

Slabšie tepelnoizolačné vlastnosti

Ako účinne bráni tepelná izolácia únikom tepla, závisí nielen od jej hrúbky, ale aj od súčiniteľa tepelnej vodivosti λ (lambda). Platí pritom, že nižšia λ znamená lepšiu izolačnú schopnosť. V dnešných časoch je trendom používať výrobky s lepšími lambdami, najlepšie tepelné izolácie poskytujú hodnoty 0,032 – 0,033 W/mK. Pri materiáli s nižšou λ teda na dosiahnutie potrebného tepelného odporu postačí tenšia vrstva. Teraz navyše môžete dostať minerálnu vlnu z produktového portfólia UNIFIT s lambdami λ od 0,032 do 0,037 v akcii 1 + 1 zadarmo. Akcia platí do 10.4.2020 a ne­záväznú cenovú ponuku pre vašu strechu vám poskytneme na www.ecose.sk

Zdroj: Knauf Insulation

Fólie na správne miesto správnou stranou

Fólie v šikmej streche nie sú na ozdobu, ani „pre istotu“. Majú v strešnej konštrukcii dôležitú a presne určenú funkciu, ktorú laici a aj niektorí „majstri“ podceňujú. Zo strany interiéru musí tepelnú izoláciu ochraňovať parozábrana, ktorá bráni prenikaniu vzdušnej vlhkosti. Ak je nesprávne inštalovaná alebo porušená, v tepelnej izolácii sa nazhromaždí vlhkosť, následne vytvára na povrchu stien mokré škvrny a zároveň znižuje izolačné schopnosti. Zo strany strešnej krytiny zas musí chrániť izoláciu fólia poistnej hydroizolácie pred poveternostnými vplyvmi.

Fólie sa nesmú navzájom zamieňať a musia byť otočené správnym smerom, potlač na fólii smeruje vždy k montážnikovi. Nenahrádzajte odporúčané fólie lacnými nevhodnými produktmi, takéto materiály strechu nenávratne poškodia. Tieto omyly majú u nás na svedomí najmenej 10 % porúch striech. Nemá zmysel sa zamýšľať, či dať za m2 fólie o 50 centov viac. Na rodinnom dome s plochou strechy 200 m2 vám kvalitná fólia zvýši rozpočet o 100 eur, ale keď začnú kvôli skondenzovanej vlhkosti hniť konštrukcie, následná oprava, vysťahovanie bytu, demontáž sadrokartónu a rekonštrukcia – to sú tisíce. K izolácii UNIFIT teraz môžete dostať Vysoko účinnú parozábranovú fóliu Homeseal LDS 100 so zľavou 33% a tak dokonale zabezpečiť funkčnosť šikmej strechy po celú dobu používania stavby.

Nezverte svoju strechu „garážovému“ majstrovi

Pri montáži tepelnej izolácie do strešného plášťa je potrebné poznať a dodržať množstvo pravidiel, strecha je veľmi citlivá na precízne vypracovanie detailov, preto neodporúčame svojpomocnú montáž bez odborníka. Odborníkom nie je ten, kto šikmú strechu už robil raz alebo tri krát. Keď takýto majster nemá aspoň nejakú záruku hodnovernosti, napríklad založenú firmu alebo členstvo v profesijnom združení, nemá absolútne žiadne garancie. Majiteľ domu sa potom môže len sťažovať, že komusi zaplatil, nemá zmluvu, ani peniaze na opravu a už mu nikto nedvíha telefón. Odborníci odporúčajú majiteľom domov, aby si o stavbárovi zistili históriu jeho firmy či členstvo v Cechu strechárov. Spoľahlivých vyškolených majstrov môže odporučiť aj predajca a výrobca stavebných materiálov.

Viac informácií na www.ecose.sk , www.knaufinsulation.sk

Zdroj: Knauf Insulation

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Knauf Insulation
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM