Soňa Vanovčanová Kultúra

Terchová očami fotografa: Milan Kosec dokumentuje Jánošíkove dni už 30 rokov

Pri príležitosti 56. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni bola sprístupnená výstava v Makovického dome A veru pošibaj koníčka ve voze... Fotografie jubilujúceho konského vozového sprievodu na nej vystavuje aj fotograf Milan Kosec.

Ilustračný obrázok k článku Terchová očami fotografa: Milan Kosec dokumentuje Jánošíkove dni už 30 rokov
5
Galéria

Jánošíkove dni sú v plnom prúde a ich atmosféru môžete zažiť nielen v Terchovej, ale aj v Makovického dome v Žiline. A to vďaka dokumentárnym fotografiám vystaveným pri príležitosti polstoročnice, ktorú oslavuje slávnostný konský vozový sprievod ako súčasť Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.

Prvý konský vozový sprievod z Terchovej do Vrátnej sa konal v roku 1968 v rámci šiesteho pokračovania Jánošíkových dní. Fotografie, ktoré si návštevníci môžu v Makovického dome pozrieť pochádzajú zo zbierok Považského múzea v Žiline a z objektívu fotografa Milana Kosca (62), ktorý nepretržite dokumentuje Jánošíkove dni už 30 rokov. Čo rodáka z banskobystrických Poník motivovalo k fotografovaniu a ako sa dostal do Žiliny?

Fotografuje od detstva

Fotiť začínal už ako chlapec. Prvé fotoaparáty, ktoré sa mu dostali do rúk boli hlavne ruských značiek, či už Zenit, Flexaret, Lubitel, Pionier, teda ako hovorí, značky, ktoré pozná asi každý starší fotograf. „Boli to samozrejme fotoaparáty na film, to znamená, že bolo potrebné nielen kúpiť si film, ale ho aj vyvolať. Teda urobiť si vývojku, ustaľovač, zavrieť sa vo fotokomore, a potom vyvolať čierno-biele fotky. Ale to je už dávno. Keďže som rodák z Poník od Banskej Bystrice, mojimi vzormi boli jednoduchí ľudia, ktorí fotografovali. Najskôr mi požičiavala fotoaparát suseda, ale už ako šiestak – siedmak som chodil do fotografického krúžku, kde som sa učil fotiť od starších chlapcov. Postupne sa to zlepšovalo a fotil som už s vlastným fotoaparátom,“ popísal začiatky svojej vášne Milan Kosec.

Ako sám hovorí, spočiatku fotografoval všetko, čo okolo seba videl. „Od sliepok, ľudí na ulici, domov… Najskôr som nemal zámer, ten sa ukázal postupne až neskôr,“ vysvetlil fotograf.

Do Žiliny za prácou

Čo ho zavialo do nášho mesta? Ako krajský dopisovateľ Slovenskej televízie sa dostal v roku 1987 do Žiliny. „Bola takáto možnosť, tak som ju využil. Mal som veľmi rád Terchovú, Vrátnu dolinu, ale aj Kysuce a Rajeckú dolinu. Cítil som tu veľký potenciál a bol som rád, že sa mi splnil sen a okrem toho, že som robil dopisovateľa, som mohol ďalej fotografovať. V týchto rokoch som už intenzívne chodil do Terchovej, kde som fotil rôzne témy, nielen Jánošíkove dni. Väčšinou ide o podujatia, ktoré zastrešuje riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska v Terchovej Rudo Patrnčiak. V Terchovej som stretol veľa príjemných ľudí, ktorí sa venujú folklóru a zažil s nimi krásne chvíle,“ povedal Milan Kosec.

A na čo najradšej pozerá cez objektív? Milan Kosec je dokumentarista a najradšej fotografuje ľudí. „Niečo mi je bližšie viac a niečo menej. Ale v podstate dokumentujem ľudské príbehy. Neexistuje, aby som fotografoval bulvár. Mám rád ľudí, a preto sa snažím zachytiť človeka v tom dobrom slova zmysle. Aby fotografia mala tú dokumentačnú hodnotu. Ako aj výber fotografií na tejto výstave. Je na nich zachytený vozový sprievod z Terchovej do Vrátnej a tých záberov by mohlo byť nespočetné množstvo. Na týchto fotografiách sú ešte poslední skutoční gazdovia, ktorých som mal možnosť osobne zažiť,“ dodal dokumentarista.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Fotograf Milan Kosec (62): A veru pošibaj koníčka ve voze... terchovskí gazdovia
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM