Michal Demjanovič Kultúra

Synagóga v Žiline stále krajšia: Čo ešte zostáva dokončiť? FOTO

V ankete v roku 2000 ju architekti zaradili medzi 5 najdôležitejších občianskych stavieb 20. storočia na Slovensku. Momentálne prechádza rozsiahlou rekonštrukciou.

Ilustračný obrázok k článku Synagóga v Žiline stále krajšia: Čo ešte zostáva dokončiť? FOTO
Zdroj: TASR

Budova neologickej synagógy patrí k najkrajším a z hľadiska architektúry najdôležitejším židovským stavbám na Slovensku. Stavba stojí na mieste pôvodnej synagógy z roku 1881. Modernú budovu s kupolou projektoval svetoznámy nemecký architekt Peter Behrens. Výstavba prebiehala v rokoch 1928 až 1931.

Ako sa uvádza na oficiálnej stránke synagógy tak projekt je financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štatného rozpočtu Slovenskej republiky.

Prvá časť rekonštrukcie

S rekonštrukciou sa začalo ešte v roku 2012. Zámerom občianskeho združenia Truc sphérique, ktoré zastrešuje rekonštrukciu je nie len obnovená Behrensova stavba, ale aj nový život v nej. „Rekonštrukcia ide podľa plánu, hoci aj ten sa občas mení, najmä pri veciach, na ktoré stále hľadáme peniaze. Naopak plán prác, ktoré sú financované z nórskych fondov sa nemení, ten je striktný a musíme ho dodržať. Prvá časť grantu je vyčerpaná aj zrealizovaná – zreštaurované sú všetky steny v interiéri aj vonkajšia fasáda, obnovené sú chýbajúce časti kamenných múrikov," povedal pre spravodajský portál Žilina 24 riaditeľ Marek Adamov.

Na stavbe sa posledné dni nepracovalo kvôli podujatiam, ktoré synagóga hostila. „Na chvíľu bola teraz na stavbe pauza kvôli festivalom Fest Anča a KioSK, ktoré každoročne hostíme," doplnil Adamov.

Druhá časť rekonštrukcie

To už je minulosť a na stavbe je znova vidieť pracovný ruch. „Blíži sa začiatok druhej fázy grantu, čakáme už len na schválenie verejného obstarávania a začneme. V rámci tejto fázy plánujeme dokončiť posledné strechy, podlahy, schody na balkóny, podlahy balkónov, vstupné presklené dvere – a najmä celý exteriér, hlavné vstupné schodisko a dlažby na terasách vpredu aj vzadu, spolu vyše 500 metrov štvorcových. Ide o práce za takmer 200-tisíc eur a hotové by mohli byť pri dobrom šťastí a počasí v novembri," pokračoval Adamov.

Aj skončení tejto časti prác zostane ešte veľa vecí, ktoré bude potrebné dokončiť a všetci, ktorí sa na prácach podieľajú veria, že sa to podarí do konca roka. „Po rekonštrukcii by Nová synagóga mala slúžiť každý deň kultúrnym aktivitám a návštevníkom. Dúfame, že sa to podarí," dodal riaditeľ.

Pozrite si zábery synagógy a jej rekonštrukcie v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Rekonštrukcie chodníkov v Žiline za státisíce eur: Dočkáte sa aj na vašom sídlisku?

FOTO: Sú dominantou i pýchou. 5 budov, bez ktorých by Žilina nebola Žilinou

FOTO: Nová synagóga v Žiline
15
Galéria
Zdroj: Flickr Nová synagóga
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM