Webnoviny - Rôzne

Stredné školy v Žiline lákajú na sedem nových odborov

Študijný odbor mechanik cestných a diaľničných strojov je jedným zo siedmych nových odborov, na ktoré lákajú študentov stredné školy v Žilinskom kraji.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa žilinskej krajskej samosprávy Zuzana Muchová, budúci stredoškoláci si môžu vyberať spomedzi 66 škôl, ktoré plánujú v školskom roku 2011/2012 otvoriť spolu 338 prváckych tried a prijať 9 144 nových žiakov.

Za mechanika cestných a diaľničných strojov sa môžu ísť deviataci vyučiť do Spojenej školy v Martine. Štúdium dizajnu a tvarovania dreva ponúka deviatakom Stredná odborná škola drevárska v Liptovskom Hrádku a špecializáciu grafik digitálnych médií Stredná odborná škola elektrotechnická v Žiline. Reagujúc na potreby trhu práce otvárajú nový študijný odbor tvorba a ochrana životného prostredia aj na Dopravnej akadémii v Žiline. Odbor agropodnikanie- chov koní a jazdectvo ponúka Stredná odborná škola polytechnická v Liptovskom Mikuláši, na reklamnú tvorbu žiakov pripraví Škola úžitkového výtvarníctva v Ružomberku. Študijnú ponuku o odbor kozmetička a vizážistka si rozšírila Stredná odborná škola obchodu a služieb v Dolnom Kubíne.

Prihlášky na stredné školy podáva uchádzač alebo jeho zákonný zástupca riaditeľovi základnej školy, ktorú žiak navštevuje. Jeden žiak sa môže hlásiť na dve rôzne stredné školy alebo dva rôzne odbory. V odôvodnených prípadoch môže podať ďalšie dve prihlášky na štúdium v odboroch, ktoré vyžadujú talentové skúšky. Prihlášky je potrebné riaditeľovi odovzdať do 10. apríla, v prípade odborov, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania najneskôr do 20. februára.

Dlhodobo je najväčší záujem o štúdium v gymnáziách, podľa Muchovej je však na základe informácií z úradov práce najväčší dopyt po profesiách ako stavebný robotník, kuchár, čašník, servírka, krajčírka, šička, obrábač kovov, predavačka, murár, tesár, elektrikár, elektromechanik, programátor- operátor CNC strojov, stolár, brusič, frézar, maliar, zvárač či sústružník.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM