Barbara Dallosová Správy

Stánky tento rok v Žiline NEOTVORIA: Mesto po vyhlásení lockdownu mení plány

Bez vianočných trhov no s tradičnou výzdobou. Tak budú vyzerať tohtoročné pandemické sviatky v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Stánky tento rok v Žiline NEOTVORIA: Mesto po vyhlásení lockdownu mení plány
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk

V Žiline sa tento rok z dôvodu aktuálnej epidemickej situácie neuskutoční ani ambulantný predaj. Ten mal nahradiť tradičné vianočné trhy, ktoré sa rozhodlo mesto v dôsledku protipandemických opatrení neorganizovať. Potvrdil to hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Situácia je vážna

Stánky s ambulantným predajom vianočných nápojov, remeselných a potravinových výrobkov mali ponúkať svoj sortiment na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku od 1. decembra do 22. decembra.

Slovensko vo štvrtok (25. 11.) vstúpilo do dvojtýždňového lockdownu spojeného so zákazom vychádzania. Vláda zároveň vyhlásila 90 dní trvajúci núdzový stav.

„Napriek tomu, že sme sa usilovali zachovať aspoň nejaký formát, ktorý by viac sprítomňoval a umocňoval vianočnú atmosféru v Žiline, napokon budeme musieť zrušiť aj ambulantný predaj. Rozhodli sme sa tak pod tlakom okolností, ktorým čelíme a na základe usmernení vlády k aktuálnej epidemickej situácii. Situácia je naozaj vážna, covidové oddelenia našich nemocníc sú naplnené a prekročili limity. Ide o životy a zdravie našich obyvateľov, preto rozhodnutie Vlády SR plne rešpektujeme. Po veľkom zvážení sme preto vyhodnotili, že v dnešnej atmosfére bude lepšie, keď sa nebude konať ani ambulantný predaj, ktorý je považovaný v zmysle vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR za hromadné podujatie. Verím, že na budúci rok bude situácia iná a že vianočné trhy prebehnú v plnom formáte tak, ako sme si ich pamätali z obdobia pred vypuknutím pandémie koronavírusu,“ zhodnotil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Žiarivá výzdoba

Tradičná výzdoba však v meste ani cez pandemické Vianoce chýbať nebude. Ako ozrejmil Miškovčík, okrem svetelných reťazí, hviezd či prevesov s vianočnými motívmi budú námestia obohatené aj o 3D svetelné dekorácie vianočných anjelov, sobej rodinky a vianočnej gule.

„Zabezpečené je aj osvetlenie stromčeka v Bôrickom parku, Mariánske námestie bude zdobiť drevený betlehem. Neodmysliteľný symbol Vianoc, ústredný mestský vianočný stromček, je tradične umiestnený na Mariánskom námestí. Mestu 13-metrovú jedľu srienistú darovali manželia Marián a Monika Suchomelovci z Horného Hričova,“ uviedol.

Žilinská samospráva bude tento rok pokračovať v úspešnom online projekte Hudobný advent, ktorý pripravilo v spolupráci s umelcami a kultúrnymi inštitúciami. Športovci sa môžu tento rok tešiť aj na obľúbený Vianočný beh organizovaný individuálnou formou, rovnako ako v minulom roku.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM