Kultúra

Mladí muzikanti si zahrajú s profíkmi Slovenskej filharmónie: Stanicu rozozvučí opera!

Do novovznikajúceho orchestra hľadajú deti, ktoré chcú byť súčasťou tvorby hudobnej opery, ktorá spojí mladých muzikantov s hráčmi Slovenskej filharmónie. Účastníci prejdú procesom tvorby hudobného diela a na poslednom workshope zohrajú koncert, ktorý sa následne odpremiéruje v Žiline aj v Prahe.

Ilustračný obrázok k článku Mladí muzikanti si zahrajú s profíkmi Slovenskej filharmónie: Stanicu rozozvučí opera!
Zdroj: Dnes24.sk

V kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie už dva roky organizujú hudobné workshopy pre deti s názvom „Sinfonium”. Doteraz sa v hudobných workshopoch venovali témam detských strašidelných príbehov a urbánnych legiend. V roku 2014 budú worksopy pokračovať, účastníci tému rozvinú a spracujú do výsledného tvaru súčasnej opery, ktorá bude v máji prezentovaná na Stanici, a tiež v pražskom Divadle Archa. V projekte sa tvorivo stretnú deti učiace sa hru na hudobný nástroj so skúsenými hráčmi Slovenskej filharmónie Bratislava.

„Do vznikajúceho orchestra hľadáme pohodové deti, orientačne vo veku 8–15 rokov. Požadované je základné zvládnutie hry na hudobný nástroj, nie nutne virtuózne (virtuózov však zároveň neodmietame!). Máme záujem o ľubovolné nástroje uplatniteľné v orchestri – drevené dychové, plechové, sláčikové, bicie, čiže asi všetky, okrem premiery klavírov. Uplatnia sa tiež speváci,“ vysvetľuje Hana Hudcovičová Lukšů, organizátorka projektu.

Pod taktovkou Mareka Piačeka

Účastníci na 5 víkendových stretnutiach prejdú procesom spolutvorby hudobného diela pod taktovkou hudobného skladateľa a zvukového experimentátora Marka Piačeka. Na jednotlivých workshopoch sa ako tútori budú zúčastňovať aj vybraní hráči Slovenskej filharmónie. Celá skupina filharmonikov sa potom s deťmi stretne na poslednom z workshopov, kde sa zohrá záverečný koncert, ktorý sa následne odpremiéruje v Žiline aj v Prahe.

„K dlhodobejšej spolupráci s Markom Piačekom nás presvedčilo to, ako tvorivo a zároveň vtipne dokáže pracovať s rôznymi úrovňami zručností hráčov a ich vzájomnými kombináciami. Výsledky takéhoto prístupu nie sú vždy dokonalé, ale v tom je práve ich osobitý pôvab,“ hovorí Hudcovičová Lukšů. Marek Piaček k projektu dodáva: „Nejde o zdokonaľovanie hry na hudobný nástroj. To si každý musí natrénovať sám, alebo mu v tom pomôže hudobná škola. Deti sa však, so zručnosťami, ktoré práve majú, stanú súčasťou väčšieho hudobného celku a budú môcť priamo vnímať tvorbu opery. Sinfonium je asi naviac zo všetkého o vyjadrení dobrej vôle všetkých zúčastnených a o súhre rozmanitých kvalít.”

Podmienkou je…

Podmienkou zapojenia dieťaťa do projektu je účasť na všetkých termínoch sinfonií od januára do mája 2014 vo frekvencii raz do mesiaca. Workshopy pre deti sú súčasťou väčšieho medzinárodného projektu Karaoke Europe, ktorý sa zaoberá výmenou skúseností umelcov pracujúcich na poli divadla v rôznych sociálnych komunitách.

Prihlášky hráčov registrujeme na hanka@stanica.sk, 0907 178 756 a s prihlasovaním netreba váhať. Prvý z workshopov – sinfonií sa na Stanici uskutoční v termíne 24. – 26. januára 2014.

zdroj: stanica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM