Soňa Vanovčanová Kultúra

Spleť októbrových podujatí v Žiline: Tieto akcie na nás čakajú

Jeseň sa už ukázala naplno svojim počasím a kultúrne stánky pripravili na tento čas pestrú ponuku podujatí. Čo v októbri s voľným časom?

Ilustračný obrázok k článku Spleť októbrových podujatí v Žiline: Tieto akcie na nás čakajú
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Korben Dallas + Adam Baldych

Štvrtok, 11. októbra, o 20.00 hod., Veľká sála, Mestské divadlo Žilina

Korben Dallas na jeseň odohrajú krátke turné so špeciálnym hosťom, poľským jazzovým huslistom Adamom Baldychom. Túto spoluprácu si prvý raz vyskúšali minulý rok na podujatí Mosty-Gesharim. Spojenie sa umelcom zapáčilo natoľko, že sa rozhodli zopakovať si ho, tentokrát v podobe celovečerného programu. V októbri spoločne zavítajú do Bratislavy, Žiliny, Košíc, Prahy a Brna.

Po rokoch

Sobota, 20. októbra, o 16.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Festival seniorských folklórnych súborov.

Bratislavské jazzové dni v Žiline 2018

Nedeľa, 21. októbra, Veľká sála, Mestské divadlo Žilina

Program šiesteho ročníka medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni v Žiline 2018 aj tento rok prináša do Žiliny veľké svetové jazzové osobnosti a sľubuje unikátne hudobné zážitky. Hlavný koncert festivalu sa opäť uskutoční v priestoroch Veľkej sály Mestského divadla Žilina v nedeľu 21. októbra od 18. hodiny.

Medzi hlavné hviezdy tohtoročného festivalu patrí energická afroamerická jazzwomanka a huslistka Regina Carter, ktorú bude na koncerte sprevádzať jedna z najdlhšie fungujúcich slovenských jazzových formácií, skupina AMC Trio.

Na festivale sa ďalej predstaví legendárne americké jazz fusion kvarteto Yellowjackets.

Lady Oskar

Streda, 24. októbra, o 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Kto by nepoznal Oskara, kultovú filmovú komédiu, jeden zo skvostov vo filmografii Louise de Funésa! Film bol natočený podľa veľmi úspešnej francúzskej divadelnej hry, ktorá slúžila ako predloha aj pre súčasnú komédiu Lady Oskar, teda modernizovanú verziu, ktorá tento rok dáva veľkú hereckú príležitosť v hlavnej úlohe žene – komičke. Po podnikateľovi Bertrandovi , teda príde rovnako rázna a úspešná podnikateľka, matka, šéfka aj manželka v jednom, ktorú nič na svete nezlomí … okrem jej vlastnej rodiny!

Vďačnej výzvy, ktorú ponúka hlavná úloha, sa chopila jedna z najpopulárnejších komediálnych herečiek u nás Jana Paulová, pre ktorú sa Lady Oskar stane režijným debutom. V podaní Divadla Kalich Praha.

Hory a Mesto Žilina

Piatok – nedeľa, 26. – 28. októbra, od 17.00, Stanica Žilina – Záriečie

Festival horského filmu a dobrodružstva

Tradičná jesenná dávka adrenalínu pre fanúšikov hôr a horských športov. Výber toho najlepšieho z bratislavského festivalu Hory a Mesto doplnený o aktuálne filmové novinky a sprievodný program vám na Stanicu prinášame už po šiestykrátkrát.
Ťažiskom programu sú strhujúce športové dokumenty rozdelené do tematických blokov – Skala, Sneh, Voda, Horské bicykle, Beh a ďalšie. Filmové projekcie doplnia prednášky atraktívnych hostí – tým hlavným bude slovenský „kráľ Himalájí“ Peter Hámor, ktorý stál na vrcholoch všetkých 14-tich osemtisícoviek.
O nevšednom antarktickom dobrodružstve príde porozprávať mladý paraglajdista a horolezec Juraj Koreň a o tom, ako sa popasovali s výzvou Gasherbrum v Pakistane vám povedia Michal Gabriž a Žilinčan Marián Tandler.

Program:

Piatok

  • 17.00 filmy Sneh
  • 17.30 filmy Skala
  • 19.30 filmy Voda
  • 20.00 prednáška Peter Hámor: Koruna Himalájí

Sobota

  • 17.00 filmy Skialp
  • 17.30 film Pavúk (r. Ľubomír Slivka)
  • 19.30 filmy Život riek
  • 20.00 prednáška Juraj Koreň: Seven Virgin Summits, časť Antarktída

Nedeľa

  • 17.00 filmy Beh a bicykle
  • 17.30 film Tieň jaguára (r. Pavol Barabáš)
  • 19.00 filmy Zem
  • 19.30 prednáška Michal Gabriž, Marián Tandler: Výzva Gasherbrum

Katarína Knechtová a Šarišan „Puto“

Sobota, 27. októbra, o 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

PUTO – nový hudobný projekt KATARÍNY KNECHTOVEJ a folklórneho súboru ŠARIŠAN (hudobná aj tanečná zložka), ktorý prináša jedinečné žánrové prepojenie dvoch hudobných svetov – popovej a folklórnej hudby na jednom pódiu.
Nenechajte si ujsť tento hudobný počin jesene s viac ako 50 účinkujúcimi na jednom pódiu.

Láááska

Utorok, 30. októbra, o 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Most. Miesto, z ktorého ľudia mávajú nutkanie skočiť a ukončiť tak svoje trápenie. Na jednom z nich dochádza k stretnutiu 2 mužov – úspešného, spokojného – Milta a večne nešťastného smoliara – Harryho, chystajúceho sa práve skoncovať so životom. Z ich náhodného stretnutia sa rozvinie komický dialóg o úspechu a šťastí a naopak nešťastí a smole. A samozrejme o láske. Veď keď nič iné, tak je to láska, ktorá nás dokáže udržať pri živote. To je tá motivácia, ktorou sa podarí Miltovi odhovoriť Harryho od skoku. LÁSKA!!!

On sám je stále tak zamilovaný, ako v prvý deň po svadbe. Má to malý háčik a tak sa Milt pokúša dohodiť Harrymu vlastnú manželku Ellen…

Obsadenie : Martin Mňahončák, Marek Majeský a Lenka Barilíková – Spišáková / alter. Lucia Jašková v réžii Michala Spišáka

Silné reči

Streda, 31. októbra, o 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Vystupujúci: Martin Hatala, Gabo Žifčák, Docent, Jakub Lužina

Nekonečná tour po slovenských mestách pokračuje aj v roku 2018, však načo byť doma keď všade je dobre. Hlavne vo vašom meste. Známe tváre z telky, neznáme historky z ich životov a najlepšia stand-up comedy show už aj v tvojom klube.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM