Jozef Legéň Kultúra

Sochárski majstri v Žiline: Na Mariánskom námestí ožije drevo

Mesto Žilina aj v tomto roku pripravilo pre priaznivcov rezbárskeho umenia Sochárske sympózium, ktoré sa bude konať na Mariánskom námestí od pondelka 15. júla do piatku 19. júla. Príďte si pozrieť ako vznikajú zo surového dreva umelecké skvosty.

Ilustračný obrázok k článku Sochárski majstri v Žiline: Na Mariánskom námestí ožije drevo
Zdroj: TASR

Svoje umenie a zručnosť predstavia umelci: Mgr. art. Michal Hanula, Ing. Ľubomír Žila, Bc. Jozef Vacula a Daniela Lašútová, ktorí sa zamerajú na tému „Drevo vo verejnom priestore“. Hlavným partnerom 6. ročníka Sochárskeho sympózia je Kia Motors Slovakia s.r.o.

„Už tradičné Sochárske sympózium v Žiline je výnimočné tým, že verejnosť môže na vlastné oči vidieť, ako zo surového dreva vznikajú umelecké diela. Určite mi dáte za pravdu, že práca s drevom je naozaj krásna. Sám sa teším na to, že počas tohto podujatia bude drevo rozvoniavať priamo na Mariánskom námestí, takže to bude stáť za to, prísť sa pozrieť na toto podujatie, ktoré pre všetkých záujemcov pripravilo Mesto Žilina s hlavným partnerom podujatia Kia Motors Slovakia,“ pozýva všetkých primátor mesta Žilina Igor Choma.

„Spoločnosť Kia Motors Slovakia pôsobí v žilinskom regióne už takmer jedno desaťročie. Preto je pre nás podpora kultúrnych aktivít v meste Žilina a jeho okolí jednou z priorít spoločenskej zodpovednosti. Priaznivci rezbárskeho umenia budú môcť na Sochárskom sympóziu pozorovať umelcov priamo pri tvorivej činnosti a zistiť, aké množstvo úsilia si práca s drevom vyžaduje. Veríme, že pre mnohých divákov to bude zaujímavý estetický zážitok,“ povedal Kyo-Man Song, viceprezident útvaru Administratíva spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Vytvorené umelecké diela budú aj po skončení sympózia skrášľovať naše mesto, keďže aj v tomto roku Mesto plánuje umiestniť diela na také miesta, kde budú prirodzenou súčasťou oddychových zón. Veríme, že sa nestanú len ich estetickou súčasťou, ale budú aj vhodnou inšpiráciou pre budúce generácie rezbárov.

Sochárske sympózium je súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2013, ktoré bude prebiehať počas mesiacov júl, august a september.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM