Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Smutné ZÁBERY z niekdajšej pýchy nášho regiónu: Kunerad kedysi a teraz :(

Kuneradský kaštieľ zachvátil ďalší zničujúci požiar. Kedysi prekrásna stavba dostala prvú dávku plameňov v marci 2010, druhú pred pár dňami.

Ilustračný obrázok k článku Smutné ZÁBERY z niekdajšej pýchy nášho regiónu: Kunerad kedysi a teraz :(
Zdroj: TASR

Ako sme vás informovali, takmer 40 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo v sobotu 20. októbra od rána pri požiari zámku v Kunerade. Podobne ako pred ôsmimi rokmi horela strecha zámku. Tú pohltili ničivé plamene v marci 2010 v priebehu niekoľkých dní hneď dvakrát. Kedysi pýcha secesnej architektúry, dnes zhorenisko obohnané policajnou páskou.

Kunerad je obec, ktorá počas celého roka láka rekreantov nielen do chatových oblastí, ale turizmus smeruje aj do okolia vyhoreného zámku. Lokalita je stále atraktívna nielen kvôli ruinám, ktoré zostali po architektonickom skvoste, okolie je známym hubárskym miestom a prechádzkovou oblasťou.

Pozrite si fotografie, ktoré zachytávajú nielen najkrajšie roky tohto architektonického skvostu, no v posledných rokoch stihli predostrieť aj obraz jeho zašlej slávy…

Ani jedno oko nezostane suché: Kuneradský zámok včera a dnes..
12
Galéria
Zdroj: FB/Kuneradský zámok v mojom...

V štýle francúzskej secesie dal kaštieľ v Kunerade postaviť gróf Ballestrém. Mal slúžiť ako rekreačný lovecký zámok pre vtedajších cisárov Rakúsko – Uhorska a Nemecka – Františka Jozefa a Viliama II. Počas SNP v zámku sídlil štáb 2. partizánskej brigády M. R. Štefánika. Stavba bola v tom čase vypálená Nemcami.

Do pôvodného stavu sa budova dostala v 50. rokoch 20. storočia. Pôvodne bola súčasťou žilinskej nemocnice, oddelenia pre liečbu TBC a respiračných chorôb. Od roku 1959 slúžil ako liečebňa ochorení dýchacích ciest pre účastníkov SNP. Rokom 1974 sa dostal do správy Československých štátnych kúpeľov Rajecké Teplice a od roku 1996 je v súkromných rukách. Od požiaru v roku 2010 je v havarijnom stave.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM