Správy

Slovenské aj poriadne exotické: Aké mená tento rok vyberali Žilinčania bábätkám?

Za rok 2021 sa narodilo viac malých Žilinčanov, než v roku predtým. My sme sa pozreli na to, po akých menách siahali ich rodičia.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské aj poriadne exotické: Aké mená tento rok vyberali Žilinčania bábätkám?
Zdroj: pixabay.com

V Žiline sa tento rok do 20. decembra narodilo 1831 detí – 914 chlapcov a 917 dievčat. Podľa údajov Matričného úradu Žilina je to o 52 detí viac ako v roku 2020 a o 179 detí viac ako v roku 2019. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že najobľúbenejšie krstné mená boli Eliška, Natália, Viktória, Nina, Nela pre dievčatá a Jakub, Matej, Michal, Lukáš a Tomáš pre chlapcov.

V aktuálnom roku sa narodilo o 82 dievčat viac ako v rovnakom období vlani. Chlapcov sa v roku 2021 narodilo o 30 menej v porovnaní s vlaňajškom,“ uviedol Miškovčík.

V štatistike najčastejších krstných mien pre novorodeniatka dominujú tradične slovenské, niektorí rodičia však siahli aj po netradičných menách. „Najmä v prípadoch, keď jeden z rodičov bol cudzinec. Medzi chlapčenskými menami to boli napríklad Ben, Kiet, Renas, Zachariáš či Esteban. Medzi dievčatami sa objavili mená Desiree, Amy, Gudalyre, Suntu, Aurora,“ dodal hovorca mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM