Lukáš Zavacký Správy

Školáci sa budú MHD voziť zadarmo, známe sú termíny: Koľko to bude mesto stáť?

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline schválili bezplatné cestovanie v hromadnej doprave pre školákov. S akciou sa začne už o niekoľko mesiacov a poznáme i možné celkové výdavky.

Ilustračný obrázok k článku Školáci sa budú MHD voziť zadarmo, známe sú termíny: Koľko to bude mesto stáť?
Zdroj: TASR

Žiaci sa budú môcť vyvážať zadarmo od 1. februára 2017 a študenti od 1. septembra 2017. Od roku 2014 cestujú žilinskou MHD takto občania nad 70 rokov s trvalým pobytom u nás a od roku 2015 k nim pribudli 62 až 69-roční. Zavedenie bezplatného cestovania pre všetkých obyvateľov mesta od 1. mája 2018 poslanci nepodporili.

„V budúcom roku nabehneme v dvoch etapách na nespoplatnenú MHD. Toto je veľmi dôležité, pretože tak to bolo aj naplánované. Verím tomu, že sa opätovne vrátime, po vyhodnotení týchto prvých dvoch etáp, aj k tretej – spusteniu MHD zdarma pre všetkých obyvateľov mesta,“ povedal primátor Žiliny, Igor Choma.

Podľa riaditeľa Dopravného podniku mesta Žilina (DPMŽ), Jána Barienčíka, schválilo MZ bezplatnú dopravu pre žiakov do 14 rokov a študentov riadneho denného štúdia do 26 rokov.

„Ak by sme to chceli vyjadriť finančne, tak kategória žiakov je do 200 tisíc eur ročne a kategória študentov 430 tisíc eur každoročne. Tieto čísla samozrejme budeme upravovať podľa skutočného zapojenia školákov do spomenutej akcie. To znamená, že budeme každoročne pri vyúčtovaní aktualizovať čísla. Ale toto sú maximalistické sumy a predpokladáme, že to môže byť menej,“ uviedol.

Predseda klubu nezávislých poslancov NEKA v žilinskom MZ, Peter Fiabáne, upozornil, že táto myšlienka zaťaží rozpočet mesta sumou 2,5 milióna eur. „Z nášho pohľadu sú momentálne priority skôr rekonštrukcie chodníkov, oprava ciest, budovanie parkovacích miest na sídliskách, čistota a poriadok. Preto si myslíme, že projekt by mal byť rozdelený na pomoc sociálne slabším, v tomto prípade tak, ako materiál prešiel,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM