Soňa Vanovčanová Kultúra

September v Žiline: TOP 12 akcií, ktoré vás nenechajú sedieť doma!

Leto sa prehuplo do posledných týždňov a deti dnes zasadli do školských lavíc. Prázdniny skončili nielen na školách, ale aj v divadlách. Počas septembra si tak môžete vybrať ešte z bohatšieho kultúrneho programu.

Ilustračný obrázok k článku September v Žiline: TOP 12 akcií, ktoré vás nenechajú sedieť doma!
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Z Burianky do paláca
Pondelok – Piatok, 4. – 8. september
Prehliadka, ktorá v sebe spája dve dominanty Žiliny (o 10.00 alebo o 14.00 hod.)
Prehliadka trvá cca. 2 hod.
Objednať sa je potrebné emailom alebo telefonicky : Tel./Fax: +421 (0) 41 723 31 86, E-mail: info@tikzilina.eu

Na mliečnej ceste (r. Emir Kusturica)
Utorok 5. 9., 20.00 hod., Stanica Záriečie
Emir Kusturica sa po dlhých rokoch vracia po boku Monicy Bellucci v hlučnej a divokej komédii s prvkami modernej rozprávky. Kosťa rozváža uprostred vojnovej zóny mlieko na svojom oslíkovi. Pri jednej zo zastávok sa zoznámi s očarujúcou ženou, ktorá sa ukrýva uprostred krajiny nikoho pred svojim zlovestným nápadníkom. Stačí okamih a je to láska na prvý pohľad – ako v rozprávke. Kusturica nakrútil emotívnu romancu, ktorá pripomína, prečo v deväťdesiatych rokoch patril k ikonám európskeho filmu. Love story Na mliečnej ceste je nostalgickou spomienkou na predminulú dekádu a okúzľuje príbehom o láske v dobe, ktorá jej nepraje. Na mliečnej ceste (Na mlečnom putu) – Emir Kusturica / Srbsko, GB, USA / 2016 / 125 min

Forum Musica
Streda, 6. september, 18.00 hod., Mariánske námestie
Festival klasickej hudby
Vystúpia: Trio Avante, Poetic Trio, Robert Pospiš & Sillay

Slnko na skalách
Streda – Nedeľa, 6. – 10. september, Mestský úrad (6. – 7. 9.) / Poluvsie (8. – 10. 9.)
Outdoorový festival (filmy, prednášky, diskusie)
program na: www.slnkonaskalach.sk

Inter Nos
Štvrtok, 7. september, 10.00 – 16.00 hod., Mariánske námestie
Festival Inter Nos chce poukázať na silné stránky všetkých ľudí, podporiť vzájomné porozumenie medzi nimi bez rozdielu (výšky, váhy, farby vlasov, postihnutia) a veselou formou pripomenúť, že všetci tvoríme komunitu a len spolu dokážeme oceniť rôznorodosť. Festival nadviazal na štvrťstoročie medzinárodného festivalu tvorivosti a fantázie Jašidielňa, ktorý sa každoročne konal v Žiline prvý septembrový týždeň. Súčasťou festivalu Inter NOS – medzi nami, sú sprievodné programy, divadelné, hudobné, literárne a výtvarné predstavenia, ktoré aktívne zapájajú diváka do tvorby diela. Podujatie je súčasťou Žilinského kultúrneho leta.

10 rokov lásky (r. Adam Hanuljak)
Piatok 8. 9., 19.00 hod., Stanica Záriečie
Autorská projekcia / žilinská premiéra. 10 rokov života 5 rodín zo 4 európskych krajín, alebo jednoducho 10 rokov lásky, to je nový časozberný dokument z filmárskej dielne združenia DogDocs, za ktorým stoja Adam Hanuljak ako scenárista a režisér, Peter Kotrha ako strihač a kameraman a Peter Snadík ako producent. Projektu o mladých rodičoch sa táto trojica venuje na pokračovanie už od roku 2006. Pôvodne „jednorazový“ dokument o živote mladých rodičov sa postupne rozrástol na hutnú časozbernú snímku o desiatich rokoch života piatich rodín v štyroch európskych krajinách (Slovensko, Česká republika, Rumunsko, Fínsko). Film premietneme za účasti tvorcov a hlavných predstaviteľov zo Žiliny a Fínska. 10 rokov lásky – Adam Hanuljak / SR / 2017 / 96 min

Swine Rap: Románo Rat (Čavalenky), Xanaxagoras
Sobota 9. 9., 20.00 hod., Stanica záriečie
Ďalší z hudobných večierkov v dramaturgii webmagazínu a kolektívu Swine Daily zaostrí na nový domáci rap. Románo Rat patrí k najzaujímavejším slovenským rapovým skupinám. Priamo zo Záhoria prídu predviesť svoju true-rapovú show. Po koncertoch v Bratislave a Brne pôjde o žilinskú premiéru. Xanaxagoras je mladý objav na žilinskej lokálnej „scéne“. Jeho prvé tracky („Kanálový Boss“ či „Beznádejný prípad“) sú medzi mladou komunitou jasné hity. Kombinácia originálneho humoru a zmyslu pre show sľubuje intenzívny zážitok. Line-up doplnia dji zo združenia Jungle Heads a organizátori možno vytiahnu z rukáva aj ďalšie prekvapenie.

Škaredé káčatko
Nedeľa 10. september o 16.00 hod., Bábkové divadlo
Predstavenie pre deti. Aké je to byť „iný“? Akú váhu majú slová? Môžeme svojím konaním ovplyvniť život ľudí okolo nás? Ako? To vám prezradí pouličná inscenácia plná hravosti i humoru pre deti od 4 rokov, na motívy slávneho dánskeho rozprávkara H. Ch. Andersena a jeho svetoznámej rozprávky o škaredom káčatku, z ktorého sa jedného dňa stala krásna labuť… V réžii Šimona Spišáka. Vhodné pre deti od 5 rokov.

Obnovená premiéra HANA (HOMMAGE À HEGEROVÁ)
Streda, 13. september, 19.00 hod. Mestské divadlo, Veľká sála
Po prázdninách Mestské divadlo Žilina prichádza s novo obnovenou premiérou predstavenia Hana (Hommage à Hegerová), v hlavnej úlohe so slovenskou jazzovou speváčkou a herečkou Luciou Lužinskou v réžii Antona Šulíka. Vstupné: 11 eur / 6 eur

AKČANTYROK
Nedeľa, 17. september, 16.00 hod., Bábkové divadlo
Príbeh dvoch osamelých ľudí, ktorí žijú vedľa seba tak blízko a pritom tak ďaleko. Pán Hoppy tajne obdivuje slečnu Silverovú, ale ona má oči len pre svojho korytnačieho miláčika. Ako by mohol pán Hoppy súťažiť s takým súperom?! Vymyslí skvelý plán, ktorý si však vyžaduje trochu šikovnosti, veľa trpezlivosti a celú armádu korytnačiek. Našťastie pre všetkých, láska opäť zvíťazí! Ako v rozprávke.

Žilina žije 2017
Piatok 22. 9., 17.00 – 23.00 hod., žilinské kluby
Druhý ročník hudobného festivalu, ktorý spája žilinskú klubovú scénu. Synagóga, Smer, Emócia a Enjoyclub hostia popové koncerty domácich aj „cezpoľných“ kapiel v jeden večer.
Program: 17:00 – 17:50 hod. – Nová synagóga Žilina – Diskusia „Chceme zmenu?“ (hostia: Braňo Jobus, Samuel Marec, Karolína Farská), 18:00 – 18:50 hod. – Nová synagóga Žilina – Dave Brannigan, 18:30 – 19:30 hod. – EMÓCIA Gallery & Caffe Club – Branislav JOBUS (Beseda o knihách Jobusovych + Abusus), 19:00 – 19:50 hod. – Smer Music Bar – landless,19:45 – 20:45 hod. – EMÓCIA Gallery & Caffe Club – Ajdontker, 20:00 – 20:50 hod. Nová synagóga Žilina – Swan Bride, 21:00 – 21:50 hod. – Smer Music Bar – Bod Omylu, 21:00 – all night EMÓCIA Gallery & Caffe Club – DayD&Serious SAX, 22:00 – 23:00 hod. – Nová synagóga Žilina – Billy Barman, 23:00 – 00:00 hod.- Smer Music Bar – Smola a hrusky, 00:00 – all night ★enjoyclub – AFTERPARTY. Vstupenky na mieste: 13 EUR.

Preßburger Klezmer Band: Abrahamson a iní – Balady
Streda 27. 9., 19.00 hod., Nová synagóga
Najnovší koncertný projekt zoskupenia Preßburger Klezmer Band vychádza zo znovuobjavenia hudobnej tvorby topoľčianskeho rodáka Arie (Aladára) Ben Erez Abrahamsona, ku ktorého odkazu sa kapela dostala cez priamy kontakt na jeho dcéru žijúcu v Izraeli (a tiež cez dnes už zosnulú legendu jidiš piesne a poézie pôvodom z Viedne, Beyle Schaechter Gottesman). Na koncerte zaznejú okrem Abrahamsonových zhudobnených básní a balád spomínanej Beyle Schaechter Gottesman aj balady ďalších autorov, hudobníkov (ako Chava Alberstein, Mordechai Gebirtig), spolu s uspávankami (vig lider) či chasidskými nápevmi.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM