Kultúra

Rozprávková Žilina – príležitosť pre deti, inšpirácia pre dospelých

Celoslovenská literárna súťaž pre autorov do 13 rokov Detská rozprávková Žilina pozná svojich víťazov. Vyhlásenie výsledkov V. ročníka súťaže sa uskutočnilo v priestoroch Radnice mesta Žilina.

Ilustračný obrázok k článku Rozprávková Žilina – príležitosť pre deti, inšpirácia pre dospelých
Foto: Iveta Hrabovská

V prvej kategórii (žiaci od 8 do 10 rokov) zvíťazila Anežka Majdišová zo ZŠ s MŠ Hôrky, ktorá zároveň získala za svoju prácu „Moja planéta“ Cenu primátora mesta Žiliny. Druhé miesto obsadila Petra Hroncová (ZŠ Most pri Bratislave) a na treťom mieste sa umiestnil Michal Vyparina zo ZŠ s MŠ Plavnica.

V druhej kategórii súťažili deti od 11 do 13 rokov. Prvé miesto získala Sarah Stoličná zo ZŠ v Levoči, na druhom mieste sa umiestnil Roman Molnár (ZŠ Senec) a tretie miesto obsadila Tamara Vlčková zo ZŠ Budimír.

Deti a ich vnútorný svet

Do súťaže sa zapojilo 41 detí z celého Slovenska, ktoré predstavili 51 súťažných prác. Predsedom odbornej poroty V. ročníka Detskej rozprávkovej Žiliny bol Mgr. Peter Cabadaj a členkami poroty Mgr. Timotea Vráblová, CSc. a Mgr. Beáta Jarošová, ktorá počas viedla odborný hodnotiaci seminár.

Predseda poroty ocenil najmä fakt, že: „… i v dnešnom uponáhľanom, chaotickom a pretechnizovanom svete žijú vnímavé deti, ktoré sú ochotné podeliť sa so svojím vlastným bohatým vnútorným svetom s tými, čo už dávno zabudli, že v rozprávkach zvykne víťaziť dobro nad zlom.“ a zároveň vyslovil želanie, že najmladší literárni tvorcovia budú vo svojich písačkách pokračovať.

Literárna vedkyňa Timotea Vráblová vysoko hodnotila najmä snahu autorov odkloniť sa od zaužívaných šablón a schém, ale aj prácu s pointou, či kultivovaný pisateľský štýl.

Žilinský kat

Program vyhlásenia výsledkov súťaže doplnili literárne tvorivé dielne, ktoré sa niesli v duchu povesti o spravodlivom žilinskom katovi, ktorý mal zvláštnu schopnosť – dokázal rozpoznať, či je človek, ktorý sa mal stať jeho obeťou odsúdený právom alebo neprávom. Deti sa tak na chvíľu preniesli do obdobia stredoveku a pomocou splnenia troch úloh vyslobodili kata spod kliatby, ktorú na neho uvrhla zlá bosorka. Spravodlivý žilinský kat teraz môže opäť plniť svoje poslanie… Takýmto „katom“ môže byť aj dnes každý, komu je jasné, čo je dobré a čo zlé a kto dokáže poukázať na nespravodlivosť.

Kompletné výsledky

Cena primátora mesta Žiliny: Anežka Majdišová, Žilina – Moja planéta

I. kategória: Žiaci vo veku 8 – 10 rokov

  1. miesto: Anežka Majdišová, Žilina – Moja planéta
  2. miesto: Petra Hroncová, Čakany – Slnko, žiara, víchor a mráz
  3. miesto: Michal Vyparina, Plavnica – Ako rozprávkové bytosti pomohli Jankovi Hraškovi

Čestné uznanie: Nina Jatyelová, Rabča – Vybrané slová hrou Kristián Krajňák, Hendrichovce – Popletené kráľovstvo

II. kategória: Žiaci vo veku 11 – 13 rokov

  1. miesto: Sarah Stoličná, Levoča – Bojovníčka Klaudy
  2. miesto: Roman Molnár, Kostolná pri Dunaji – O vodníkovi, ktorého volali Háčik
  3. miesto: Tamara Vlčková, Nová Polhora – Ako sa stať vílou

Čestné uznanie: Nella Kubišová, Rosina – Ako vznikla Rosina Daniel Hubek, Gajary – Odvaha

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM