Regióny kraja rozvoňajú Kulinárske dni: Okrem dobrého jedla aj bohatý sprievodný program
Tohtoročné septembrové víkendové dni sa budú v Žilinskom samosprávnom kraji opäť niesť v duchu prípravy, varenia a ochutnávok tradičných jedál. V každom z piatich regiónov kraja rozvoňajú lákavé vône kulinárskych špecialít.
V septembri pokračujú chutné podujatia s názvom Kulinárske dni, ktoré už druhý rok organizuje žilinská župa v rámci europrojektu Krásy a zaujímavosti Žilinského kraja.
Už tento víkend
Milovníci dobrého jedla si prídu na svoje už tento víkend v sobotu, 14. septembra, v žilinskom známom obchodnom centre, kde na nich čakajú bezplatné ochutnávky domácich bryndzových pirohov, perníkov, fánok, tvarohových guliek či bryndzových halušiek a syrov. O pravú ľudovú atmosféru sa postarajú folklórne súbory Rozsutec a Slnovrat a detské folklórne súbory Stavbárik a Lúčik. Nebudú chýbať ukážky výroby keramiky, košíkov, sviečok, drevorezieb a drotárskych výrobkov.
Liptov rozvonia štrúdľa
O týždeň v piatok, 20. septembra 2013, sa budú zalizovať návštevníci obchodného centra Jasna v Liptovskom Mikuláši, kam sa Kulinárske dni presunú z Horného Považia. Nejeden mlsný jazyk poteší sladká chuť višňovej štrúdle, makového závinu či tvarohových šatôčok a toto tradičné menu doplní chlieb s masťou a cibuľou.
Do tanca zahrajú folklórne súbory Turiec a Smrečany, detské folklórne súbory Sliačanček a Pramienok a o svoje remeselnícke umenie sa podelia košikári, drevorezbári, keramikári či šperkári. V sobotu 21. septembra ožije dobovou atmosférou Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke. Pece starých domčekov sa rozhoria a areálom sa budú šíriť vône zemiakových placiek, kapustových halušiek, hrachovej polievky a pečených zemiakov so slaninkou a kapustou. Ľudoví majstri všetkým prítomným ukážu, ako sa vyrábajú košíky, sviečky, drevorezby, šperky z drôtu a cínu, a budú si môcť vyskúšať plieskanie bičom. V rámci folklórneho programu vystúpia deti zo súborov Bystrinka a Slniečko a folklórny súbor Bystričan.
Orava ponúkne syry a medovinu
Nedeľné kulinárske dni budú pokračovať na Orave, na najnavštevovanejšom Oravskom hrade. Špeciálne menu v podobe bryndzových halušiek, párnického kabáča či tvarohových guliek doplní ochutnávka syrov, medu a medoviny. Stánky s jedlom doplnia stánky ľudových umelcov, ktorí predvedú svoje umenie vo výrobe fujár, drevených výrobkov, košíkov, sviečok či šperkov. Jedinečnú atmosféru dotvorí vystúpenie detského folklórneho súboru Roháčik, folklórneho súboru Sliačanka a súboru Dubravček.
Turiec v znamení sladkých perníkov
Tohtoročná jesenná séria kulinárskych dní vyvrcholí v turčianskom obchodnom centre Tulip, v sobotu 28. septembra 2013. Priestory obchodného domu rozvoňajú vône sladkých perníkov, waflí, jafurových koláčov a makovej štrúdle. V stánkoch sa okrem vynikajúcich kuchárov predstavia ľudoví umelci a v kultúrnom programe vystúpia folklórne súbory Chotár, Slnovrat a deti zo súborov Lučik a Kalužiar.
„Jedlo bolo odjakživa súčasťou života ľudí a tvorí súčasť nášho kultúrneho dedičstva. Čo región, to iná kuchyňa, iné ingrediencie, suroviny, iné zvyky. Kulinárskymi podujatiami chceme pripomenúť i mladšej generácii, aké pestré, chutné a voňavé jedlá varili naše prastaré mamy. Na minuloročné kulinárske dni sme nadviazali tento rok v marci. Viac ako päťtisíc ľudí na nich zažilo skvelú atmosféru plnú vôní a chutí tradičných jedál a verím, že podobné zážitky si odnesú i návštevníci jesenných kulinárskych dní,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.
foto: ilustračné