Jozef Legéň Samospráva

Rebríček transparentnosti miest: Hádajte, na akom mieste skončila Žilina!

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) zostavila rebríček transparentnosti stovky najväčších slovenských miest. Na akom mieste sa umiestnila žilinská samospráva?

Ilustračný obrázok k článku Rebríček transparentnosti miest: Hádajte, na akom mieste skončila Žilina!
Zdroj: TASR

Rebríček transparentnosti hodnotil mestá v 11 oblastiach. Až polovicu konečného skóre tvorilo hodnotenie kvality informácií na mestských webových stránkach. Ďalších 40 percent odpovede žiadosti o informácie pod menom Transparency ale aj bežného občana. Zvyšok tvorili verejné dáta.

Najtransparen­tnejšou samosprávou na Slovensku pre rok 2012 je Šaľa s výsledným hodnotením 83%. Na druhom mieste sa umiestnil Martin (77%), tretia skončila Rožňava (74%). Naopak, najhoršie hodnotením mestom v rebríčku je Vranov nad Topľou, ktorého konečný výsledok je len 29%.

A čo Žilina…

Žilinská samospráva sa umiestnila v prvej desiatke rebríčka transparentnostia, konkrétne na 10. mieste s výsledným hodnotením 63%. V roku 2010 to bolo 58% a 7. miesto.

Najlepšie hodnotenou oblasťou transparentnosti žilinskej samosprávy boli Dotácie a granty a Obecné podniky a investície so stopercentným hodnotením. Dobré hodnotenie dostala Žilina aj v oblastiach Prístup k informáciám (98%), Územné plánovanie a stavebný úrad či Rozpočet (zhodne po 80%).

Naopak, transparentnosť samosprávy bola najhoršie hodnotená v oblastiach Personálna politika (0%), Etika a konflikt záujmov (27%) a Účasť verejnosti na rozhodovaní (33%).

Zdroj: TIS

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM