Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Pútnikov odvezie z Turzovky mimoriadny vlak: Dostanú sa do Čadce i do Žiliny

Účastníci tohtoročnej púte na horu Živčáková môžu využiť na dopravu mimoriadny vlak. Ten bude odchádzať smerom do Čadce.

Ilustračný obrázok k článku Pútnikov odvezie z Turzovky mimoriadny vlak: Dostanú sa do Čadce i do Žiliny
Zdroj: Žilina gallery

Už presne šesťdesiat rokov láka hora Živčáková pri Turzovke stovky pútnikov nielen zo Slovenska. Veria, že v roku 1958 sa tu jednému z lesných robotníkov zjavila Panna Mária. Záujem o nenápadnú lokalitu v regióne Kysúc v priebehu desaťročí postupne rástol, na vrchu vyrástla kaplnka a neskôr Chrám Panny Márie Matky Cirkvi.

Pútnické miesto uprostred smrekových lesov sa dodnes teší mimoriadnemu záujmu veriacich. Mnohí sa sem vracajú pravidelne nielen pomodliť sa, ale aj nabrať si vodu z prameňa, ktorému niektorí pripisujú nadprirodzené účinky. Obľúbenými sa stali najmä tradičná jarná a jesenná púť, ktoré sú spojené s bohatým programom.

Tohtoročná jarná púť vyvrcholí slávnostnou svätou omšou v utorok 8. mája 2018 o 12.00 ho­dine.

Podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáša Kováča z dôvodu očakávaného zvýšeného záujmu cestujúcich národný dopravca opäť vyjde v ústrety pútnikom, pre ktorých v tento deň vypraví mimoriadny osobný vlak.

„Spojenie Turzovka zastávka 14:55 – Čadca 15:28 budú môcť účastníci púte využiť na odchod z podujatia. Cestujúci na smer Žilina budú mať po príchode do Čadce možnosť prestúpiť na pravidelný osobný vlak Os 3927 s odchodom z Čadce o 15:35 a príchodom do Žiliny o 16:13,“ uviedol Kováč.

Na cestu do Turzovky budú môcť pútnici podľa ZSSK využiť pravidelný osobný vlak Os 3908 (Žilina 8:48 – Čadca 9:26) s prestupom v Čadci na Os 4006 (Čadca 9:32 – Turzovka 9:56, resp. Turzovka zastávka 10:12).

„Pre účastníkov púte, ktorí z rozličných dôvodov nemôžu absolvovať peší výstup na horu Živčáková z Turzovky zastávky, bude k dispozícii kyvadlová autobusová doprava premávajúca zo stanice Turzovka priamo do cieľa, a to pri príchode aj pri odchode z pútnického miesta,“ dodal na záver hovorca ZSSK.

Mimoriadny vlak bude k dispozícií pre všetkých cestujúcich, nielen pre účastníkov púte. Platia v ňom – tak ako pri pravidelnom spoji – tarifa a podmienky stanovené Prepravným poriadkom ZSSK.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM