Monika Földešiová Správy

Psie útulky praskajú vo švíkoch, majitelia by mali dať svojich miláčikov kastrovať!

Otázka kastrácie je dnes už viac nevyhnutnosťou než zdravotným dôsledkom chorých psíkov. Svedčí o tom aj fakt, že dnešné útulky na Slovensku sú plné nechcených šteniat i dospelých psov. Prečítajte si, aký začarovaný krhu môžu spôsobiť nezodpovední majitelia havkáčov.

Ilustračný obrázok k článku Psie útulky praskajú vo švíkoch, majitelia by mali dať svojich miláčikov kastrovať!
Zdroj: Dnes24.sk

Opäť sme sa porozprávali s predsedkyňou združenia Pes v núdzi a zakladateľkou útulku v Budči pri Zvolene Dominikou Homolovou (28). Tá nám povie, prečo odporúča majiteľom psíkov kastrovať a za akých podmienok.

Prečo je kastrácia podľa teba taka nevyhnutná?
Kastrácia je jediná humánna cesta ako znižovať počet nechcených psov, aby sme raz nemuseli riešiť prípady vyhodených, utopených či mŕtvych šteniat či utratených dospelých psov, ktoré niekoho prestali baviť. Vyspelejšie krajiny to už pochopili pár rokov dozadu a dnes takýto problém nemajú. Sú žiaľ len dve cesty, buď sa psy budú utrácať alebo kastrovať. My sme si vybrali tú druhú cestu, hoci výsledok budeme vidieť až o niekoľko rokov. Keď to však porovnávam so situáciou pred 5 rokmi, tak teraz si podstatne viac ľudí dáva kastrovať svoje psy aj zo zdravotného hľadiska.

Aký má vplyv nedostatok vykastrovaných psov na súčasný stav útulkov?
Psy sa nekontrolovateľne množia, neúmerne viac sa ich každoročne narodí ako stihne dožiť. Ľudia situáciu častokrát podcenia, veľa z nich má psov, ktorí pravidelne zabiehajú a plodia šteňatá po celom okolí. Znova však ide o bezohladnosť a nezodpovednosť majiteľov, pretože počas týchto potuliek sa veľa psov stratí, zrazí ich auto alebo ich odstrelia poľovníci. Každé ďalšie narodené šteňatá sú potenciálnymi rodičmi ďalších XY psov a takto sa nekonečne krútime v začarovanom kruhu, kde sa všetky miesta v rodinách postupne zapĺňajú až jedného dňa prídeme do štádia, kedy už nebude komu tie psíky umiestňovať. Ak sa niekomu narodia doma šteniatka, ktoré rozdá, automaticky tým zoberie šancu na umiestnenie tým, ktoré sú v útulkoch. Z tohto dôvodu rozhodnutie mať šteniatka po svojej fenke je veľmi nezodpovedné a egoistické. Ja to vysvetľujem jednoducho: ak sa niekde narodí 8 šteniatok, niekde inde 8 iných musí zomrieť, lebo pre 16 už nie je miesto.

VIDEO: Pozrite si odborné stanovisko veterinára ku kastráciam

Má kastrácia aj nejaké riziká, ktoré v konečnom dôsledku môžu vplývať na psa?
Veda už ide nesmierne dopredu, fráza, že fenka musí mať raz šteniatka, je už zastaralý názor. Veľa z nich trpí v neskoršom veku zápalom maternice, ktorá zbytočne ohrozuje život a zdravie psa. Včasná kastrácia fenky zároveň znižuje aj riziko vzniku nádorov mliečnej žlazy. Osobne s kastráciou negatívnu skúsenosť nemám, v útulku kastrujeme psy aj fenky a povahy im to nijako nemení. U psov častokrát vidieť zmenu najmä čo sa týka značkovania, tiež sa im zmiernia pohlavné pudy. Ja už by som nekastrovaného psa ani nechcela, veľakrát som mala doma psy, ktoré kastrované ešte neboli a bolo neuveriteľné čo s nimi dokázali narobiť hormóny. U psov je kastrácia prevencia pred nádorovými ochoreniami semenníkov a problémami s prostatou. Tomu môjmu kastrácia zachránila život.

Ktoré psy by si odporučila kastrovať? Ako sa to dá podľa teba vyselektovať, že tohto áno, tohto nie…?
Ak by sme konečne chceli vidieť zmenu a neplakať každý deň nad množstvom psov, ktoré nemajú domovy alebo ich čaká utratenie, tak jednoznačne by mali byť kastrované všetky psy bez preukazu pôvodu (PP). Alebo aj tie, ktoré nie sú uchovnené, teda ich potomkovia nemôžu dostať preukaz pôvodu. U krížencov by to malo byť samozrejmosťou, u psíkov bez PP takisto, pretože z kynologického hľadiska ani tieto psíky nie sú čistokrvné, sú to takisto krížence, keďže nikde nie je záruka o ich predkoch a teda ich reprodukcia je marenie našej práce, ktorou každodennou náplňou je riešiť práve problém nechcených a premnožených psov.

Prečo kastrovať psíkov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM