Soňa Vanovčanová Kultúra

Prvý októbrový týždeň v Žiline so zábavou aj pri dobrej káve: Kam v meste po práci?

Začal nový týždeň a s ním aj nádielka zaujímavých podujatí. Ak neplánujete stráviť podvečer doma, skúste si vybrať z našej redakčnej ponuky.

Ilustračný obrázok k článku Prvý októbrový týždeň v Žiline so zábavou aj pri dobrej káve: Kam v meste po práci?
Zdroj: TASR

Žilinský týždeň kávy

Pondelok – Nedeľa, 1. – 7. októbra, Verticcio, Café republica, Habesh coffee, Miho cafe, Street cafe

Päť lokálnych kaviarní v Žiline sa spojilo, aby vám prinieslo možnosť porovnať chuť rôznych káv. Počas prvého ročníka Žilinského týždňa kávy sú pre milovníkov tohto lahodného moku pripravené rôzne zaujímavé ceny od jednotlivých kaviarní – rôzne zrnkové kávy, šáločky, poukážky na kávu či baristický kurz.

Ako sa zapojiť? Jednoducho. Za každú zakúpenú kávu získaš pečiatku. Za päť získaných pečiatok (jednu v každej prevádzke) sa automaticky dostávaš do žrebovania. Pečiatky môžeš zbierať od 1. do 5. októbra, v nedeľu 7. októbra prebehne losovanie. Kartičku s pečiatkami môžeš získať a odovzdať v ktorejkoľvek kaviarni.

Osudové osmičky v žilinských a SK dejinách 1848/1918

Utorok, 2. októbra, 17:00 hod., Rosenfeldov palác Žilina

Ďalšia zo série prednášok Petra Štanského, tentoraz na tému osudových osmičiek 1848 / 1918.

Alois Nebel

Streda, 3. októbra, 18.00 hod., Rosenfeldov palác Žilina

Príbeh sa začína na jeseň roku 1989 na vlakovej stanici Biely Potok v Jeseníkoch, kde ako výpravca pracuje Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel je tichý samotár, ktorého z času na čas obostrie zvláštna hmla. Najčastejšie sa mu v nej zjavuje Dorothe (Tereza Voříšková), obeť násilného odsunu Nemcov po 2. svetovej vojne. Šedivé dni na stanici v Bielom Potoku lenivo ubiehajú a nevedomky odrátavajú koniec socializmu, zatiaľ čo výhybkár Wachek (Leoš Noha) spoločne so svojím otcom (Alois Švehlík) kšeftujú s dôstojníkmi sovietskej armády.

Malátnu atmosféru jedného dňa naruší príchod Nemého (Karol Roden), ktorý prekročí hranicu so sekerou v ruke, aby pomstil svoju matku. Halucinácie privedú Nebla nakoniec do blázinca a počas pobytu na psychiatrii príde o miesto výpravcu. Vydá sa hľadať inú železničiarsku prácu do Prahy, kde stretne svoju životnú lásku, toaletárku Květu (Marie Ludvíková). Po nedorozumení sa Nebel rozhodne vrátiť späť do hôr, aby tu znovu natrafil na Nemého a bol svedkom jeho súboja s tieňmi minulosti.

Tracyho tiger

Streda, 3. októbra, o 19:00 hod., Bábkové divadlo, Žilina

Kto alebo čo je Tracyho tiger? Inscenácia pre mládež, ktorá vznikla adaptáciou slávnej, kultovej knihy od Williama Saroyana, prináša priam čarovný a neskutočný divadelný zážitok! Pohľadajte s nami tigra – v každom z vás.

Koncert k 100. výročiu vzniku Čsr

Štvrtok, 4. októbra, o 19.00 hod., Veľká sála Domu odborov

Na koncerte k 100. výročiu vzniku ČSR sa predstavia spoločne dva orchestre – ŠKO Žilina a Filharmónia Bohuslava Martinů Zlín, ktoré zahrajú spolu slávne symfonické diela. Na koncerte zaznie poslucháčsky mimoriadne obľúbená symfonická báseň Vltava z cyklu Má vlast Bedřicha Smetanu a Dvořákova Symfónia č. 8 plná radostnej nálady i pastorálnych tém. V známom Hummelovom koncerte pre trúbku sa predstaví známy český trubkár Marek Zvolánek. Orchestre i sólista sa predstavia pod taktovkou čestného šéfdirigenta ŠKO Leoša Svárovského.

Účinkujú: Štátny komorný orchester Žilina, Filharmónia Bohuslava Martinů Zlín, Leoš Svárovský, dirigent, Marek Zvolánek, trúbka, ČR

Program:

  • Bedřich Smetana: Vltava
  • Johann Nepomuk Hummel: Koncert Es dur pre trúbku a orchester
  • Antonín Dvořák: Symfónia č. 8 G dur op. 88

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM