Správy

Primátori a starostovia sa spojili: PROTEST proti rušeniu Krajského súdu v Žiline, VIDEO

K iniciatíve sa pridalo približne 70 starostov a primátorov zo Žilinského kraja. Ministerke spravodlivosti posielajú jasný odkaz.

Ilustračný obrázok k článku Primátori a starostovia sa spojili: PROTEST proti rušeniu Krajského súdu v Žiline, VIDEO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Desiatky primátorov, starostov a poslancov zo Žilinského kraja požadujú zachovanie Krajského súdu (KS) v Žiline. Nesúhlas s jeho plánovaným zrušením viacerí z nich vyjadrili v stredu pred budovou súdu. Žilina podľa nich potrebuje odvolací súd, aby bola zabezpečená dostupnosť súdnej ochrany. V rámci reformy súdnej mapy žiadajú o vytvorenie štvrtého odvolacieho žilinsko-trenčianskeho súdneho bodu so sídlom v Žiline.

S podporou odborárov

„Zachovanie KS v Žiline je významné pre prístup k spravodlivosti obyvateľov severného Slovenska. V prípade spojenia s trenčianskym obvodom bude zabezpečená špecializácia sudcov vo všetkých agendách a udržateľnosť kvalifikovaného justičného aparátu. Zároveň bude zachovaná dostupnosť odvolacieho súdu pre verejnosť, čo je najvýznamnejšia požiadavka,“ uviedol Denis Cáder z Iniciatívy za záchranu KS v Žiline, ku ktorej sa podľa jeho slov pridalo približne 70 starostov a primátorov zo Žilinského kraja.

Podporu im vyjadrili aj Základná organizácia odborového zväzu justície pri KS v Žiline a zamestnanci súdu.

Dostupnosť pre ľudí

Podľa slov predsedníčky KS v Žiline Evy Malíkovej je pri reforme potrebné, aby sa zachovala dostupnosť justície pre občanov.

„Toto, čo sa deje, podľa mňa predstavuje neprípustnú centralizáciu. Odvolacie súdy sa stanú nedostupné pre občanov. Pokiaľ ide o náš obvod, presunutie sídla do Banskej Bystrice je úplne nevhodné,“ zhodnotila. Dodala, že Žilinský kraj nie je s Banskobystrickým prirodzene prepojený. Zdôraznila, že to bude nepríjemné najmä pre ekonomicky slabé vrstvy občanov, lebo súdy pre nich budú nedostupné.

Odkaz ministerke

Sudcovskú radu KS v Žiline správy o prípadnom zrušení žilinského a trenčianskeho krajského súdu znepokojili. Pripojením ku banskobystrickému KS by podľa sudcovskej rady prišlo k zásadnému zhoršeniu dostupnosti odvolacieho súdu pre občanov z trenčianskeho a žilinského obvodu. Nesúhlas s plánovaným zrušením súdu vyjadrilo v utorok (19. 4.) aj Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja. Prijali uznesenie, v ktorom žiadajú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú o prehodnotenie tohto kroku.

Koalícia sa na finálnej podobe súdnej mapy zatiaľ nedohodla. Kolíková chce, aby sa téma vyriešila na najbližšej riadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 26. apríla. Podľa vyjadrení koaličných predstaviteľov je potrebné dorokovať niektoré detaily súvisiace najmä so sídlami krajských súdov.

Správu sa snažíme doplniť o stanovisko ministerstva spravodlivosti.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM