Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Primátor Rajca o dlhodobom probléme: Čo bude s rozostavanou športovou halou?

Achilova päta Rajca, s ktorou sa roky nič nedialo, prešla v roku 2018 prvými úpravami. Od roku 2017 stála údržba budovy vyše štyristopäťdesiattisíc eur a ďalšie výdavky sú zahrnuté v tohtoročnom rozpočte.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Rajca o dlhodobom probléme: Čo bude s rozostavanou športovou halou?
9
Galéria
Zdroj: Milan Lipka

Začiatkom roka 2017 odsúhlasili poslanci Mestského zastupiteľstva v Rajci obnovu rozostavanej športovej haly, ktorá dvadsať rokov chátrala. Bol to prvý krok vpred od jej zakonzervovania v roku 1998. Budova, v ktorej malo pôvodne vzniknúť športovisko, však bude nakoniec zrejme plniť iný účel. Mesto Rajec podľa rozpočtov na rok 2017 a 2018 doteraz do opráv budovy investovalo 458.520 eur a ďalších 400.000 eur je na tento účel určených v rozpočte mesta na rok 2019. Aké plány má vlastne samospráva s budovou? Pýtali sme sa primátora Milana Lipku.

Ako vidíte po pár mesiacoch v úrade horúci problém športovej haly?

Čo sa týka objektu na Kostolnej ulici, boli sme sa tam pred konaním Mestského zastupiteľstva spolu s poslancami na môj návrh pozrieť. Chcel som, aby aj noví poslanci videli tento objekt po ukončení prvej etapy rekonštrukcie, aby videli ten priestor z vnútra, aby vedeli, kde je čo navrhnuté. V nadväznosti na túto obhliadku budeme realizovať prezentáciu projektovej dokumentácie a jednotlivých vizualizácií na úrade tak, ako bola navrhnutá predošlým vedením.

Podľa toho by sa budova mala zmeniť na krytú tržnicu s verejnými toaletami a autobusovým nástupišťom. Môj návrh je však doplniť tento zámer. Po obhliadke a následne aj po prezentácii sa budeme vedieť rozprávať aj o iných možnostiach, ktoré prinesú zmeny v stavebnom povolení, v projektovej dokumentácii a aj v hodnote, ktorá je v súčasnosti 400.000 eur.

Aká zmena by to mohla byť?

Mal som niekoľko návrhov už pred voľbami. Niektoré sú reálnejšie, niektoré teraz vidím ako menej reálne. Mesto má napríklad dlhodobo problém s parkovaním komunálnej techniky, ktorá spočíva v dvoch nákladných autách, dokupovať sa bude ešte ďalšie a podali sme projekt na traktor z eurofondov. Toto všetko je nutné niekde parkovať.

Doteraz sme techniku parkovali v Bineku a v Cenzuáli, čo treba do budúcnosti riešiť hlavne kvôli základnej údržbe, ktorú treba robiť pod strechou. Potrebujeme tiež priestor, kam by sme uložili nadstavby na tieto autá, ktoré je potrebné meniť podľa potreby, či už je to čistenie alebo zametanie lístia a podobne. Zvažujeme prenájom priestorov pre túto techniku, výstavbu novej haly alebo prerobenie a odčlenenie časti budovy (športovej haly) na Kostolnej ulici. Čo nám výjde cenovo najlepšie, do toho navrhujem ísť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM