Soňa Vanovčanová Kultúra

Príďte sa pozrieť: Žilinské Gracie vystavujú, čo ste ešte nevideli

Členky Klubu paličkovanej čipky Gracia v Žiline otvorili v Makovického dome svoju ďalšiu výstavu. A veru, je na čo pozerať.

Ilustračný obrázok k článku Príďte sa pozrieť: Žilinské Gracie vystavujú, čo ste ešte nevideli
6
Galéria
Zdroj: KrKs v Žiline

Vernisáž výstavy Čipkované radosti – Od kolísky krásna sa uskutočnila 23. mája v Makovického dome a pripravili ju členky Klubu paličkovanej čipky Gracia pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline. Informovala o tom Daniela Srnanková z Krajského kultúrneho strediska v Žiline.

Na výstave môžete vidieť rôzne paličkované odevné doplnky, ktoré v minulosti nielen ženské ruky vytvárali, ale od malička boli aj súčasťou odievania. Ide o detské čepčeky, ženské čepce, paličkované ozdoby, šperky či klobúky, jednoducho všetko, čo zdobí ženu a podčiarkuje ženskú krásu," uviedla Daniela Srnanková z Krajského kultúrneho strediska v Žiline.

Podľa Srnankovej paličkovaná čipka v minulosti zdobila takmer každú ženu. Od kolísky, v ktorej čepček lemoval malú detskú hlávku, po dospelosť, kde čipka skrášľovala rôzne časti odevu. Zručnosť žien, ich cit pre jemnosť a precíznosť, ktoré toto remeslo nepochybne vyžaduje, už dnes vôbec nie sú samozrejmosťou. No našťastie sa ešte nájdu ženy, v rukách ktorých paličkovaná čipka prežíva a my môžeme obdivovať jej krásu," podotkla Srnanková.

Svoje diela v Makovického dome vystavuje 15 členiek klubu a súčasťou výstavy je aj výber z tvorby významnej čipkárky Anny Rendekovej. Tá v minulom roku oslávila životné jubileum, 85 rokov.

Výstava Čipkované radosti – Od kolísky krásna, ktorá je súčasťou Staromestských slávností v Žiline, je návštevníkom sprístupnená do 14. júna, v pracovných dňoch od 8. do 16. hodiny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM