Správy

Pri Žiline vyrastá obrovský prekládkový terminál: Dostavaný má byť v roku 2015

V týchto dňoch si mnohí Žilinčania všimli vyrastať stavbu pri Tepličke nad Váhom. Jedná sa o Terminál intermodálnej prepravy (TIP) Žilina, ktorý bude slúžiť ako prekládkové miesto medzi železničnou a cestnou nákladnou dopravou. Obrovský projekt by mal stáť 20 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Pri Žiline vyrastá obrovský prekládkový terminál: Dostavaný má byť v roku 2015
Zdroj: TASR

Podporu kombinovanej dopravy po železnici a ceste na Slovensku má priniesť nový terminál intermodálnej dopravy, ktorý do roku 2015 vyrastie pri Žiline . Projekt za takmer 20 miliónov eur začali stavať pri Tepličke nad Váhom.

Bude slúžiť nielen pre Žilinský kraj

Terminál intermodálnej prepravy Žilina bude slúžiť ako prekládkové miesto medzi železničnou a cestnou nákladnou dopravou. „Terminál bude umiestnený na križovatke tratí AGTC C – E40 a C – E63 a jeho atrakčný obvod s dosahom 80 km umožní obslúžiť celý žilinský kraj a severné okresy trenčianskeho kraja, ako aj severozápadnú časť Česka a časť Katovického vojvodstva,“ informujú ŽSR.

Stavba TIP Žilina je budovaná v rámci Operačného programu doprava na základe Opatrenia 3.1 Výstavba základnej siete verejných terminálov intermodálnej prepravy. Predmetom výstavby TIP Žilina je priemyselný komplex, hlavnou činnosťou ktorého je prekládka a skladovanie prepravných kontajnerov.

Súčasťou TIP Žilina bude:

  • Administratívna budova
  • 2 koľaje, ktoré budú obsluhované dvoma portálovými koľajovými žeriavmi s nosnosťou 45 ton. Terminál bude koľajovo prepojený so zriaďovacou stanicou Žilina – Teplička
  • Spevnené plochy na uskladnenie kontajnerov a parkovanie kamiónov
  • Prístupová komunikácia
  • Inžinierske siete

Projekt počíta s kamiónovou dopravou i chodníkom

„V predmetnej stavbe sa ako prvé začali realizovať objekty súvisiace s vyvolanými investíciami. Išlo napr. o preložku sakrálneho pamätníka. Možno teda konštatovať, že „fyzická“ realizácia stavby TIP Žilina sa začala vo februári 2012. Predpokladaný termín ukončenia realizácie stavby je január 2015 a stavba bude následne uvedená do prevádzky. Prístupová komunikácia na TIP Žilina je navrhnutá v kategórii C 9,5/60 so šírkou jazdných pruhov 3,5 m. Projektant navrhol komunikáciu tak, aby spĺňala požiadavky pre kamiónovú dopravu. Súčasťou stavby má byť chodník aj pre ľudí, ktorí tadiaľto prechádzajú z Tepličky do Žiliny,“ dodávajú ŽSR.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM