Webnoviny - Rôzne

Pri presádzaní 33 stromov bude v Žiline aj polícia

Od stredy začnú v Žiline za pomoci špeciálnej techniky z Nemecka presádzať 33 stromov, niekoľkodňovú akciu bude koordinovať aj polícia. Odstránenie 47 stromov z Hlinkovho námestia si vyžaduje výstavba kontroverzného Obchodného centra Mirage.

Mesto vydalo investorovi centra George Trabelssiemu súhlas na výrub 14 stromov, za ktoré má podnikateľ zabezpečiť náhradnú výsadbu v hodnote vyše 16 tisíc eur. Ostatných 33 drevín musí presadiť do troch žilinských lokalít – k Vodnému dielu, do Bôrického parku a na Cintorín Červenej armády. Tam sa o ne bude starať mestský správca verejnej zelene. Sochu Andreja Hlinku, ktorá stojí medzi týmito stromami, presunú na dočasný betónový podstavec niekde na námestí.

Podľa Trabelssieho si presádzanie vyžiada aj asistenciu polície a dopravné obmedzenia počas šiestich až siedmich dní. Špeciálna technika, ktorá príde do Žiliny z Nemecka, bude potrebovať sprievod a riadenie premávky. Náklady na presádzanie odhadol Trabelssie na 150 tisíc eur.

Výstavba Obchodného centra Mirage s pôvodným názvom Hrad sa pripravuje už od roku 2003, odvtedy prešiel projekt deviatimi úpravami. V územnom konaní mali pripomienky viacerí mestskí poslanci a občianske združenie Za krajšiu Žilinu. Nesúhlasili najmä s odstránením kultúrnej pamiatky – budovy starej fary, likvidáciou zelene a zhoršením dopravnej situácie v centre mesta. Obchodné centrum vyrastá v blízkosti Hlinkovho námestia ako dostavba už existujúceho parkovacieho domu.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM