Soňa Vanovčanová Kultúra

Prelomový letný týždeň: Kam za oddychom či zábavou v Žiline?

August je za dverami a pred nami viacero podujatí, na ktoré čakáme po celý rok. Kam teda po práci počas horúcich dní?

Ilustračný obrázok k článku Prelomový letný týždeň: Kam za oddychom či zábavou v Žiline?
Zdroj: Mesto Žilina

Bažant kinematograf:

Po strništi bos

Pondelok, 30. júl, 21.00 hod., Mariánske námestie

Eda Součka a jeho rodinu poznáme už z filmu Obecná škola. teraz sa však ocitneme v Protektoráte, kedy je rodina osemročného Eda nútená vysťahvať sa z Prahy na vidiek ku príbuzným. Mestečko, v ktorom dosiaľ chlapec trávil prázdniny, sa stáva jeho domovom. Mladá mestská rodina sa musí prispôsobiť nielen novému prostrediu, ale aj životu pod jednou strechou s príbuznými.

Bažant kinematograf:

Otcova volga

Utorok, 31. júl, 21.00 hod., Mariánske námestie

Kostýmová výtvarníčka Eva nečakane ovdovela. Manžel sa jej nestihol zdôveriť s tým, žeo krem ich dcéry má ešte rovnako starého nemanželského syna…

Letné kino:

Wind River

Utorok, 21.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Stopár Cory Lambert objaví uprostred zasneženej pustej krajiny Wyomingu telo mŕtveho indiánskeho dievčaťa. Vyšetrovania sa ujíma novopečená agentka FBI Jane Bannerová, ktorá do odľahlej indiánskej rezervácie Wind River prichádza z Las Vegas, úplne nepripravená na drsné podnebie, ktoré tam panuje. Na pomoc s vyšetrovaním si prizve stopára Coryho a spoločne sa snažia prísť na kĺb záhadnej smrti.

Hudobná streda:

DH Stranianka

Streda, 1. august, o 16.30 hod., Sad SNP

Novodobá história Stranianky sa začala písať v roku 2012, od vedením kapelníka Miroslava Kasmana. Ako umelecký vedúci sa Stranianky ujal Miroslav Jančúch, ktorý kapele upravil skladby, pripravil nové aranžmány a nacvičuje s kapelou repertoár. Stranianka sa pravidelne zúčastňuje mnohých podujatí a reprezentovala svoj kraj i v zahraničí.

Premietanie:

Afrika II. – Od rovníku k Stolovej hore

Streda, 1. august, 18.00 hod., Rosenfeldov palác

Druhá časť filmu Afrika začína putovaním v rovníkovej oblasti, kde sa cestovateľom podarilo zachytiť najtypickejšie obrazy pôvodnej Afriky. Cesta pokračuje do pralesov Belgického Konga, kde natočili najmenších ľudí na svete – černošských trpaslíkov. Zo strednej Afriky sa vydávajú smerom na juh cez Viktoriine vodopády a tajomné zrúcaniny stredovekého sídliska v Zimbabwe. V Johanessburgu sa stávajú svedkami slávnosti černošských zlatokopov. Ich cesta končí na najjužnejšom cípe Afriky pod Stolovou horou v Kapskom meste. Záver filmu zachycuje zrodenie sopky natočenej z bezprostrednej blízkosti.

Letné kino:

Chlapčenstvo

Streda, 1. august, 20.00 hod., Námestie A. Hlinku

Chlapčenstvo je výnimočný film. príbeh o dospievaní jedného obyčajného chlapca chcel režisér natočiť čo najpoctivejšie, a preto na ňom pracoval dvanásť rokov. Každý rok, na tri až štyri natáčacie dni, sa zišla rovnaká zostava hercov a tvorcov, by natočila ďalší kúsok jednej životnej mozaiky…

Jánošíkove dni:

„A veru pošibaj koníčka ve voze…!“

Štvrtok, 2. augusta, 15.00 hod., Krajské kultúrne stredisko v Žiline (Makovického dom)

Vernisáž výstavy pri príležitosti 50. výročia vzniku konského vozového sprievodu v Terchovej. Kompletný program festivalu sme vám priniesli TU.

Letné kino pre deti.

Cesta do fantázie

Štvrtok, 2. august, 17.30 hod., Námestie A. Hlinku

Desaťročná Chihiro je obyčajné japonské dievčatko. Pri ceste do nového domova s rodičmi autom zablúdia na opustenú lesnú cestu, ktorá vedie k tajomnému tunelu. Chcú sa vydať dovnútra a objavia niečo, čo považujú za opustený lunapark. Lákavá ponuka občerstvenia v opustených stánkoch však nakoniec nie je až taká lákavá… Chihiro sa snaží nájsť pomoc..

Letné kino:

Chlapčenstvo

Štvrtok, 2. august, 20.00 hod., Námestie A. Hlinku

Chlapčenstvo je výnimočný film. príbeh o dospievaní jedného obyčajného chlapca chcel režisér natočiť čo najpoctivejšie, a preto na ňom pracoval dvanásť rokov. Každý rok, na tri až štyri natáčacie dni, sa zišla rovnaká zostava hercov a tvorcov, by natočila ďalší kúsok jednej životnej mozaiky…

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM