Rôzne Správy

Predvianočný darček pacientom v žilinskej nemocnici: Zahrali im mladí umelci

Mladí hudobníci prišli spraviť radosť vianočným koncertom tým, ktorí sa naň nemôžu vybrať do mesta.

Ilustračný obrázok k článku Predvianočný darček pacientom v žilinskej nemocnici: Zahrali im mladí umelci
Zdroj: FNsP Žilina

Žiaci Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Ferka Špániho v Žiline a študenti žilinského konzervatória pripravili v pondelok vianočný koncert pre pacientov a klientov oddelenia psychiatrie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že predstavili klasické, jazzové i vianočné skladby. ,,Pôvodná myšlienka vznikla u študentov a pedagógov, ktorí pred tromi rokmi ponúkli vianočný koncert, a stala sa z toho krásna tradícia," pripomenula vedúca sestra oddelenia psychiatrie FNsP v Žiline Renáta Lachová.

Pre pacientov je podľa nej takáto aktivita veľmi dôležitá, nielen pre umelecký zážitok, ktorý so sebou prináša. ,,Naši pacienti a klienti denného psychiatrického stacionára nedokážu vo väčšine prípadov takýto koncert navštíviť a vychutnať si jeho atmosféru. Majú napríklad strach zo sociálnych kontaktov. A my im dokážeme takýto sviatočný a pokojný zážitok ponúknuť u nás, v chránenom prostredí oddelenia," uviedla Lachová s tým, že psychicky chorí pacienti sa rovnako môžu cítiť diskriminovaní alebo na okraji spoločnosti a práve prítomnosť študentov s pedagógmi má pre nich veľký význam.

,,Cítia tú ľudskosť a nesmierne pozitívne vnímajú, že umelci prišli kvôli nim, že majú o nich záujem. Prišli, aby im zahrali pesničky, zaspievali, poskytli umelecký zážitok, to je pre nich najcennejšie," doplnila vedúca sestra oddelenia psychiatrie.

Tretí ročník vianočného koncertu predstavil dychové i sláčikové nástroje, klavír a spev. Prvý blok priniesol klasické skladby mladých konzervatoristov, druhý už bol zameraný na vianočnú tematiku. ,,V druhej časti sa predstavili speváčky v spolupráci s klaviristom, boli to tradičné slovenské koledy. Po nich sa pridali nástroje, ktoré spolupracujú s týmito spevákmi v rámci školského orchestra ZUŠ Ferka Špániho. Tam si mohli pacienti vypočuť aj skladby typické pre anglickú oblasť či Ukrajinu," priblížila pedagogička ZUŠ a konzervatória Anna Brezániová.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM