Marcel Mojžiš Rôzne

Predvianočné tlačenice lákajú aj vreckárov: Rady a tipy, ako sa nenechať okradnúť

Stačí málo a namiesto šťastných a veselých, môžete mať poriadne pokazené Vianoce. Zlodejov predvianočné davy ľudí lákajú každý rok a preto majte oči na stopkách. Aby vám namiesto plnej peňaženky nezostali iba oči pre plač, prečítajte si rady policajtov, ako krádežiam predchádzať.

Predvianočné obdobie je tradične späté nielen s rodinnými zvyklosťami, ale aj s nárastom krádeži. Zlodeji využívajú tlačenice v nákupných centrách, na vianočných trhoch, ako aj v prostriedkoch hromadnej dopravy. Mnohokrát obete vreckárov ani nevedia, kde im ich veci vlastne ukradli. A na to že prišli trebárs o peňaženku, odhalia až keď je už príliš neskoro.

Polícia preto odporúča dodržiavať v tomto období niekoľko preventívnych opatrení, ktoré môžu ľuďom pomôcť vyvarovať sa nepríjemnej skúsenosti. Dôležité je napríklad nosiť kabelku, príručnú tašku alebo kufrík vždy zatvorené a držať si ich tesne pri tele. „Ak máte ruksak, neukladajte si peňaženky a mobilné telefóny do vonkajších vreciek, ktoré vám môže niekto v tlačenici nepozorovane otvoriť. Pri cestovaní v hromadných dopravných prostriedkoch si ruksak zložte a držte ho pred sebou,“ vystríha policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Koľko je hodín? Pred Vianocami radšej bacha

Pozor si treba dať aj na peňaženku a doklady. Najlepšie je uložiť ich do vnútorných vreciek, pretože z vonkajších ich možno ľahko vybrať. Vhodné je tiež využívať možnosť bezhotovostných platieb. V takom prípade je však dôležité, aby vlastník nemal spolu s kartou aj poznačený jej PIN kód. „V prípade, že vás niekto osloví s otázkou, koľko je hodín, alebo sa bude pýtať na cestu, zvýšte pozornosť. Z neznámeho sa môže vykľuť zlodej, prípadne spolupáchateľ, ktorý mu pomáha,“ upozorňuje tiež Hrášková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM