Soňa Vanovčanová Kultúra

Predvianočná nálada v Žiline vrcholí: Akcie, ktoré si nechcete nechať ujsť

Vianoce sú za dverami a mesto odeté vo sviatočnej atmosfére ponúka viacero príjemných zážitkov. Nielen zhony a nákupy, ale aj pravé predvianočné uvolnenie...

Ilustračný obrázok k článku Predvianočná nálada v Žiline vrcholí: Akcie, ktoré si nechcete nechať ujsť
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Kino

Utorok 18. decembra, o 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Reality Show (r. Matteo Garrone)
Luciano je majiteľom prosperujúcej rybárskej reštaurácie v srdci Neapola, má krásnu ženu a veľa príbuzných, je obľúbený, dobre tancuje a rád sa predvádza. Keď ho prehovoria jeho vlastné deti, aby sa prihlásil do konkurzu na populárnu reality show Big Brother, kde rovno postúpi do ďalšieho kola, tak mocne uverí svojej predstave, že bude slávny a bohatý, až stratí zmysel pre realitu…
Režisér slávneho filmu Gomorra tentokrát nenatočil film o neapolskej mafii, ale komédiu zo sveta „bežných“ Neapolčanov, ktorých myslenie, vkus a predstavu o úspešnosti a šťastí silne manipuluje televízia. Film získal Veľkú cenu poroty na festivale Cannes 2012.

Vernisáž výstavy

Utorok, 18. decembra, o 17:30 hod., Rosenfeldov palác

20+ / JANA MACHATOVÁ & PETER MACHATA
Výstava autorského šperku. Pôjdeme po pamäti. Vo dvojici.
V pionierskej rovnošate sa s Janou prejdeme panelákmi normalizačného Československa a v secesnom kostýme sa uchýlime do sveta ženského remesla. S Petrom sa ponoríme ešte hlbšie – aby sme sa spolu s ním pýtali, čím môžu byť pre dnešného človeka kresťanské zobrazenia a symboly Piety, relikvie, amuletu.
Trvanie výstavy: 18. december 2018 – 15. február 2019

Vianoce s Miroslavom Donutilom

Streda, 19. decembra, o 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov*

Miroslav Donutil… Treba viac slov? Veď, kto by tohto vynikajúceho herca a skvelého rozprávača nepoznal? Obľúbený český herec sa predstaví vo svojom programe vo Vianočnom čase a svojimi príhodami a ich geniálnym podaním Vás dokáže rozosmiať, fantasticky zabaviť, ohúriť, ba dokonca aj rozplakať! Nenechajte si ujsť Vianočnú show aktuálne najlepšieho českého rozprávača a zabávača.

Predvianočný koncert

Štvrtok, 20. decembra, o 17.30 hod., Kostol sv. Barbory (pri Úrade práce)

Pokoj ľuďom dobrej vôle
Koncert sa uskutoční pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a primátora mesta Žilina Petra Fiabáne. Online prenos koncertu budete môcť sledovať v sále Konzervatória Žilina, na veľkoplošnej obrazovke na Hlinkovom námestí i na svojich PC. Webová adresa vysielania bude zverejnená na www.krkszlina.sk v časti Aktuality.

Účinkujú: FSk Javorníček z Hvozdnice, Zbor starej hudby Arcus zo Žiliny, Klub autentického folklóru Hojana zo Žiliny, DFS Stavbárik zo Žiliny, DFS Bukovinka z Turzovky, Komorný orchester P.V., Martin Repáň z Terchovej, Alžbeta Turčányiová z Guildhall school of music and drama v Londýne s klaviristom Martinom Mičianom a Daniel Pastirčák.

Koncert operných umelcov

Štvrtok, 20. decembra, o 19:00 hod., Rosenfeldov palác

Vystúpia Lukáš Sládkovič, Božena Ferancová, Dana Hajossy, Tatiana Hajzusová a Eva Bodorová.

Koncert v jemne pozmenenom zložení uviedli jeho interpreti v katedrále Svätého Martina na poliach (St Martin in the fields) v Londýne v decembri 2016, kde predstavili publiku slovenský i svetový repertoár.

Rockové Vianoce 2018

Piatok, 21. decembra, o 18.00 hod., Estrádna hala Domu odborov

Tento rok budú tradičné „rockovky“ opäť výnimočné!!! Okrúhly 20. ročník Rockových Vianoc bude jednou veľkolepou narodeninovou párty a programovo bude oveľa bohatší ako predošlé ročníky. Zárukou skvelej rockovo – predvianočnej atmosféry bude množstvo vynikajúcich interpretov, ich najväčšie hity, krst 1. DVD skupiny AYA a známy moderátor Rádia Slovensko Roman Bomboš, ktorý Vás bude celým programom sprevádzať.

Príďte si po výdatnú porciu kvalitnej slovenskej rockovej muziky a spoločnými silami, ako jedna veľká rodina oslávme 20. narodeniny tohoto jedinečného koncertného programu, ktorý je už neodmysliteľne spojený so žilinským predvianočným ča­som!

Program:

  • 18.00 – DEVENAN´ (ZA)
  • 19:00 – ARZÉN (ZA)
  • 20:00 – KORBEN DALLAS (BA)
  • 21:00 – AYA + TOMÁŠ BEZDEDA (ZA)
  • 22:00 – GLADIATOR (NR)

Vernisáž výstavy

Piatok, 21. decembra, o 18.00 hod., Nová synagóga

DIVIDED WE FALL, Michal Moravčík
DIVIDED WE FALL je druhou časťou výstavy UNITED WE STAND, ktorá bude paralelne prebiehať v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici. Ide o retrospektívny formát výstavy Michala Moravčíka in memoriam s cieľom predstaviť prvý základný výskum celoživotnej tvorby tohto dôležitého slovenského umelca strednej generácie.
Trvanie výstavy: 22. 12. 2018 – 10. 3. 2019
Otváracie hodiny: streda – nedeľa, 13.00 – 19.00 hod.

Vianočný beh

Sobota, 22. decembra, od 7.40 – 14.00 hod., Vodné dielo Žilina

Mesto Žilina pozýva na 17. ročník Vianočného behu. Príďte si dva dni pred Vianocami spraviť miesto na kapra a koláče. Vybrať si môžete vzdialenosť od jedného kilometra až po maratón. Nebude chýbať sprievodné podujatie pre otužilcov – zimné plávanie, či vianočná kapustnica pre aktérov behu.

Súťažiť sa bude v štyroch bežeckých disciplínach:

  • beh na 1 kilometer
  • beh na 8 kilometrov
  • polmaratón – 21 km
  • maratón – 42 km

Otužilci si zmerajú svoje sily v plávaní v ľadovej vode, ktoré začne o 12:00 hod.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM