Soňa Vanovčanová Kultúra

Predveľkonočný týždeň v Žiline: Tipy redakcie na voľný čas

Dosť bolo veľkonočného upratovania? Ak si chcete oddýchnuť od jarného ruchu a zhonu, nazrite do našich redakčných tipov. Veríme, že vás inšpirujú.

Ilustračný obrázok k článku Predveľkonočný týždeň v Žiline: Tipy redakcie na voľný čas
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Divadelné predstavenie

Pondelok, 15. apríla, o 19.00 hod., Dom odborov Žilina

Otevřené manželstvi
Brilantní herci Karel Roden a Jana Krausová ako svojrázny manželský pár v zúfalo jedovatej tragikomédii. Ponorte sa do peripetií dvoch ľudí, ktorí neohrabaným, ba až komickým spôsobom hľadajú lásku a navzájom sa pri tom ubíjajú.

Divadelná hra Otevřené manželství približuje večný konflikt mužského a ženského princípu. Napísal ju nositeľ Nobelovej ceny za literatúru – taliansky dramatik Dario Fo spolu s manželkou Franky Rame. Hlavné postavy výborne sadnú Jane Krausovej a Karlovi Rodenovi, a tak sa publikum môže baviť na začarovanom kruhu mužsko – ženských princípov. “Nevlastniť ľudí a radovať sa z každého ďalšieho života. Jednoducho je lepšie, keď je nás viac a kryjeme si chrbát, ako keby sme bojovali. Dnes už viem, že osud kráča vlastnou cestou a nemá zmysel nikdy a v ničom tlačiť na pílu. Len sa porežete. Všetko neriešiteľné sa jedného dňa vyrieši a dramatické situácie mení čas na komické,“ povedala Jana Krausová.

Kino na Stanici

Utorok, 16. apríla, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Leto (r. Kirill Serebrennikov)
Leningrad, začiatok osemdesiatych rokov. Neoficiálnou hudobnou scénou hýbu miestni nasledovníci Lou Reeda, Iggyho Popa, Bowieho alebo Talking Heads. Patrí k nim aj mladý Viktor. Keď sa stretáva so svojím idolom Mikom a jeho krásnou ženou Natašou, začína leto plné hudby, priateľstva a zakázanej lásky. Film o začiatkoch kultových skupín Kino a Zoopark mal premiéru v hlavnej súťaží festivalu v Cannes, zatiaľ čo režisér Kirill Serebrennikov trávil čas v domácom väzení v Moskve.

Leto (Лето) – Kirill Serebrennikov / RU / 2018 / 126 min / české titulky

Tradícia stavania májov, Valpurgina noc

Utorok, 16. apríla, o 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Stavanie májov je jedným z najromantic­kejších zvykov u nás. Málokto však vie, že ide o prastarý obrad z pohanských čias, ktorý sa podobne ako topenie Moreny či pálenie svätojánskych ohňov začlenil do tradičných aj kresťanských zvykov. Stavanie májov ale prežilo dodnes. Viac o tejto tradícií sa dozviete od odborníčky Kataríny Nádaskej. Katarína Nádaská je autorkou niekoľkých desiatok odborných štúdií, najnovšie sa zaoberá výskumom čarodejníc na Slovensku, ktorých je vraj aj v tomto storočí dosť. Venuje sa popularizácii vedy, najmä histórii každodennosti, tradícií a zvykov v slovenskej ľudovej kultúre. Odborne sa venovala náboženskej etnológii (ľudová religiozita, mariánsky kult a jeho prejavy), etnomedicíne, ľudovej mágii, výročným zvykom, vizuálnej antropológii, muzeológii a kultúrnemu dedičstvu.Portrér etnologičky Kataríny Nádaskej.

Komorný akordeónový koncert

Streda, 17. apríla, 19.00 hod., Nová synagóga

Duo Accosphere (SK, PL)
Koncertný akordeón pripomína zvuk organu. A aj keď bol organ v čase výstavby synagógy v pláne, nakoniec sa nerealizoval. Organ nemáme, ale pozývame na vystúpenie rovno dvoch koncertných akordeónov. Mladí interpreti – Alena Budziňáková a Gregorz Palus, sa vo svojom programe vyhli prepisom klasických diel pre iné nástroje z minulosti a zostavili pre nás repertoár z novšej a pôvodnej tvorby určenej priamo pre tento nástroj.

Hudobno-tanečná divadelná show

Streda a Štvrtok, 17. a 18. apríla, o 19.00 hod., Dom odborov Žilina

Pocta Karolovi Duchoňovi / The Duchon´s

Pocta legendárnemu slovenskému spevákovi. Hudobno-tanečná divadelná show, kde zaznejú nesmrteľné hity interpretované Karolom Duchoňom v novom šate, v podaní špičkových mladých slovenských umelcov na čele s Patrikom Vyskočilom, v aranžmánoch Antona Popoviča.

V réžii a choreografii Jána Ďurovčíka.

Autorská projekcia

Štvrtok, 18. apríla, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Ozveny Áčka
Slovenský film zažíva zlaté obdobie – ešte nikdy sme nemali toľko oceňovaných filmov v zahraničí, nominácií a divákov. Čo sa však deje v liahni, odkiaľ toto všetko prichádza? Festival študentských filmov Áčko sprostredkúva pohľad na najmladší slovenský film a tvorcov, ktorý onedlho budú meniť dejiny. Je prehliadkou toho najlepšieho zo študentskej tvorby za uplynulý rok. Po premietaní bude nasledovať diskusia s tvorcami.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Aj takto vyzerá jar… :-)

Zdroj: Dnes24.sk
Veľká noc ide: Výstava drôtovaných vajíčok v Budatíne
14
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM