Soňa Vanovčanová Kultúra

Prázdninový týždeň je pred nami: Kam počas neskorých jesenných dní v Žiline?

V novom týždni si užijeme o pár dní naviac. Kde v Žiline sa môžeme počas plánovaného voľna zabaviť?

Ilustračný obrázok k článku Prázdninový týždeň je pred nami: Kam počas neskorých jesenných dní v Žiline?
Zdroj: TASR

Modlitba (kino / Be2Can)

Utorok 30. októbra, o 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Modlitba (r. Cédric Kahn)
Príbeh dvadsaťdvaročného Thomasa, ktorý prichádza do katolíckeho rehabilitačného centra vo francúzskych Alpách, aby tu zabojoval so závislosťou od heroínu, je štúdiou (ne)dobrovoľnej rehole a premeny prchkého adolescenta na svojbytnú duchovnú bytosť.
Najväčšími prednosťami filmu sú neokázalá, precízna réžia, odvaha rozprávať príbeh v bolestivom detaile a brilantné herecké obsadenie. Kahnov film je pokornou charakterovou štúdiou i formálne čistou, tichou oslavou ľudského súcitu a odhodlanosti – nenápadnou, ale prenikavou a nesentimentálnou snímkou o viere, možnostiach nápravy, rôznych podobách závislosti a ťažkej voľbe medzi láskou k človeku a láskou k Bohu.

Modlitba (La prière) – Cédric Kahn / FR / 2018 / 107 min / české titulky

Syny (PL), Ink Midget (koncert)

Streda 31. októbra, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Syny (PL), Ink Midget
Poľská hip-hip dvojka Syny je spoločný projekt hudobného producenta 1988 a rappera Roberta Piernikowskeho (známeho z dua Napszyklat). Debutom Orient z roku 2015 spôsobili rozruch na tamojšej scéne a vyvolali vášnivé diskusie i kontroverzie. Hip-hop v ich poňatí ponúka nekonvenčný zvuk aj texty, surové bíty a „exotickú“ poľštinu, z ktorej poľahky vylovíte útržky viet. Synom mimoriadne dobre svedčia živé koncerty – hypnotická atmosféra, nadhľad a veľa, veľa dymu.
Ink Midget je producent, DJ a člen kolektívu Mäss. Na poslednom EP „Endless Grunts“, ktoré vyšlo pod rýchlo rastúcim rakúskym labelom Ashida Park, cítiť závan južanských rytmov ako kuduro a reggeaton. Aktuálna klubová hudba z nášho hlavného mesta.

Jazyková kaviareň

Utorok, 30. októbra, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

BlaBlaBar #5: Phantom of the Synagogue
Na októbrovom vydaní jazykovej kaviarne BlaBlaBar budeme hovoriť o zvykoch, tradíciách a mestských legendách, ktoré súvisia s témou Halloween. Pripravených tiež bude viacero hier súvisiacich s dušičkami a ich oslavou v rozličných krajinách. Jazyky si precvičíte prostredníctvom aktivít, ktoré pre vás chystajú naši európski dobrovoľníci. Súčasťou BlaBlaBaru bude aj súťaž o najlepší halloweensky kostým, vítané sú aj tekvice a občerstvenie.

Lotz trio (koncert)

Utorok, 30. októbra, o 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Lotz Trio je formácia pomenovaná po fenomenálnom nástrojárovi Theodorovi Lotzovi (1746–1792), ktorý pôsobil v Prešporku a Viedni. Na kópiách unikátnej sady Lotzových basetových rohov z hradu Krásna hôrka uvádza Harmoniemusik, ktorá zaznievala v šľachtických, či slobodomuráskych kruhoch koncertne, alebo v podobe Tafelmusik.

Lotz Trio v zložení:

  • Róbert Šebesta – basetový roh I
  • Ronald Šebesta – basetový roh II
  • Igor Františák – basetový roh III

V repertoári Lotz Tria dominuje tvorba hudobného génia Wolfganga Amadea Mozarta a prestížneho slovenského skladateľa Juraja Družeckého. Z tvorby pražských skladateľov uvádza partity a triá Vojtecha Nuděru a Antonína Volánka. Poslucháčsky atraktívnou súčasťou koncertov sú dobové úpravy populárnych „melódií“ z Mozartových opier Čarovná flauta, Figarova svadba a Don Giovanni, či Salieriho opery Palmira, Regina di Persia v úprave fenomenálneho klarinetového virtuóza Antona Stadlera.

Oživené bábky

Streda, 31. októbra, o 17.00, 18.00, 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Rosenfeldov palác v spolupráci s Bábkovým divadlom Žilina pozýva na tematickú prehliadku stálej expozície bábok – Bábky v podkroví.

V posledný októbrový večer sa v podkroví Rosenfeldovho paláca pre malých i veľkých otvorí tajomný svet, v ktorom ožijú bábky. Nenechajte si utiecť vidieť marionetu, maňušku či javajku, ktorým bude v tento večer vdýchnutý život a dostanú svoju ľudskú podobu. Návštevníkov budú počas prehliadky sprevádzať súčasný umelecký šéf BDŽ M. Németh s J. Eliášovou, ktorá túto funkciu v BDŽ zastávala dlhé roky.

Strašidelná Maškaráda

Streda, o 21:00 hod., Emócia Gallery & Caffe Club

Legendárna halloweenska žúrka je späť! A s ňou aj deň, kedy je treba prevetrať tie najbizarnejšie kostýmy.

Zo záhrobia bude DJovať celý ansámbel strašidiel:

  • Dr. Zeppelin
  • DayD
  • Bogeyman

Títo bosoráci dostanú za mixákom absolútnu voľnosť, tak sa pripravte na možné aj nemožné, počuté aj neslýchané. Rámcovo očakávajte strašidelné disco, krvilačný house a desivý drum'n'bass.

Ak nesplašíte dostatočne creepy outfit pred party, zoženiete ho v Emocke. Priamo na mieste vám bude k dispozícii kostymérňa aj šatňa.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM