Soňa Vanovčanová Kultúra

Posledný januárový týždeň v Žiline: Pozrite, aké podujatia nás čakajú

Počas týždňa sa môžeme tešiť nielen na oceňované filmové novinky, ale aj zaujímavé divadelné predstavenia určené rôznym vekovým kategóriám. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Posledný januárový týždeň v Žiline: Pozrite, aké podujatia nás čakajú
Zdroj: Pixabay.com

Kino

Utorok, 29. januára, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Až přijde válka (r. Jan Gebert)
Peter Švrček, 18-ročný mladík, býva u rodičov a na prvý pohľad sa nijak neodlišuje od svojich rovesníkov. Cíti sa však byť vlastencom a pred niekoľkými rokmi založil organizáciu Slovenskí Branci. Jeho intenzívnym vojenským výcvikom „k obrane a zachovaniu národa“ uprostred slovenských lesov prešlo viac ako dvesto mladých mužov hľadajúcich vedenie a vlastnú identitu. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú Petrovým autoritatívnym sklonom. Peter verí, že jeho organizácia má budúcnosť a plánuje jedného dňa odložiť uniformu a osloviť masy – už ako politik.

Filmový festival

Streda – sobota, 30. 1. – 2. 2., Stanica Žilina – Záriečie

Až přijde válka – Jan Gebert / CZ, HR / 2018 / 76 min
Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej, ubehlo vyše pol roka. Tá vražda a reakcia spoločnosti na ňu sa stali momentom, ktorý definuje dnešné dni. O vrahovi Jána a Martiny vieme po desiatich mesiacoch relatívne dosť, o objednávateľoch sa dohadujeme, ale o spoločnosti, v ktorej žijeme, sme sa za ten čas dozvedeli dosť. Toto poznanie sa pokúša rozšíriť Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa uskutoční od 30. januára do 2. februára aj v Žiline. Festival už 13 rokov otvára témy slobody, demokracie a ľudských práv. Tento rok ho venujeme spomienke na Jána a Martinu.

Premetanie Scandi 2019

Streda, 30. januára, 18:00 hod., Rosenfeldov palác

O koňoch a ľudoch (r. Benedikt Erlingsson, 2013)
Debut islandského režiséra Benedikta Erlingssona je veľkolepým príbehom vyrozprávaným z pohľadu koní. Aký vplyv majú ľudia na kone a kone na ľudí? Sú situácie a veci skutočne také, ako sa zdajú, keď sa na ne človek pozrie očami koňa? Vtipný, nádherný a citlivý príbeh zasadený do čistej islandskej prírody získal už množstvo zaujímavých filmových ocenení, vrátane šiestich islandských filmových cien Edda (islandská obdoba Oscarov, kde film zvíťazil v kategóriách Režisér roka, Scenár roka, Herec roka, Najlepší film, Najlepšia kamera, Najlepšie špeciálne efekty. Vo zvyšných kategóriách obdržal nominácie).

Kolbeinn miluje Solveig a Solveig miluje Kolbeinn, ale Kolbeinn miluje svoju prvotriednu kobylu, obľúbenú Gránu. Tá je však posadnutá žrebcom Brúnnom. Vernhardur miluje vodku a kôň Jarpur miluje Vernhardura, svojho pána. Grimur má vášeň pre starú konskú dopravu, ale Egill obdivuje iskrivé elektrické ploty. Prichádza jar a celá miestna komunita ich sleduje. To nemôže skončiť dobre … Počas nakrúcania nebol žiadny kôň zranený a herci prežili. Otázkou však zostáva ich možná psychická ujma.

Divadelné predstavenie

Streda, 30. januára, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Vedľajšie účinky
Študentka Connie a mladý cestovateľ Tristan sa stretávajú ako dobrovoľníci pri testovaní nového druhu antidepresív. Lekári zvyšujú dávky liekov a vzťah Connie a Tristana prerastá do niečoho väčšieho a prekvapivo intenzívneho. Zbližujú sa a stávajú spiklencami v drobných únikoch z prísneho režimu nemocnice. Všetko by vyzeralo ako začiatok krásneho vzťahu, no vzplanutie dvoch mladých ľudí je lekármi považované len za vítaný vedľajší účinok nového lieku. Pochybnosti postupne nahlodávajú aj Connie a Tristana.

Ani informácia, že jeden z nich dostáva placebo, situáciu nerieši. Práve naopak. Experiment začína narážať na hranice lekárskej vedy a krízu vedúcej lekárky. Sú city len predvídateľnou chemickou reakciou? Poznáme naše vlastné emócie? Provokatívna súčasná hra o ambíciách a etike medicíny a ľudskej odvahe cítiť niečo skutočné.

Divadelné predstavenie

Štvrtok, 31. januára, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina, Veľká sála

Hana (Hommage à Hegerová)
Hudobná inscenácia HANA je návratom žilinského divadla k väzbám, ktoré si ctí. Je veľkou poctou Hane Hegerovej, ktorá začínala svoju profesionálnu dráhu v päťdesiatych rokoch minulého storočia (1953–1958) práve na doskách žilinského divadla. Cez jej skladby, ktoré ukrývajú príbeh a tajomstvo, chceme hovoriť o vzťahoch a únikoch do intimity ticha a slov na hranici spievania.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Áno, aj takto sa dá tráviť voľný čas :)

Zdroj: Dnes24.sk

Svoj voľný čas môžete stráviť aj výstupom na Burianovu vežu

Okrem krásnych výhľadov ponúka Burianova veža aj svoju povesť
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM