Jozef Legéň Kultúra

Posledné strašenie na Strečne: Okrem strašidiel vás prekvapí aj pozorovanie Mliečnej cesty

Pre tých, ktorí nestihli ostatné strašidelné nočné prehliadky hradu Strečno, je pripravená posledná príležitosť. V piatok 16. augusta sa večer ponesie v duchu dobra a zla.

Ilustračný obrázok k článku Posledné strašenie na Strečne: Okrem strašidiel vás prekvapí aj pozorovanie Mliečnej cesty
Foto: Iveta Hrabovská

Známe rozprávkové, filmové a literárne postavy stretnú dnes večer návštevníci poslednej letnej nočnej prehliadky hradu Strečno pod názvom Strečniansky des.

Obrovský záujem

„Nočné prehliadky strečnianskeho hradu patria k veľmi obľúbeným a vyhľadávaným podujatiam. Teší nás, že sa k nám návštevníci radi vracajú a s nimi prichádzajú aj noví. Len počas týchto podujatí doteraz navštívilo hrad Strečno viac ako 1700 ľudí,“ uviedol riaditeľ Považského múzea (PM) v Žiline Ladislav Cimerák.

Po rôznych kútoch hradu budú zvláštne postavičky, na ktorých však niečo nebude v poriadku. „Na hlavnom nádvorí sa šialený profesor, ktorý pomiešal všetky postavičky, bude snažiť dať tento chaos do poriadku a možno mu príde na pomoc istý superhrdina, ktorý premení tie dobré na zlé a zlé na dobré. Alebo opačne? Nechajte sa prekvapiť,“ naznačila Jaroslava Hatiarová zo žilinskej divadelno-improvizačnej skupiny Kapor na scéne.

Pozorovanie nočnej oblohy

S veľkým záujmom návštevníkov nočných prehliadok sa podľa správkyne strečnianskeho hradu Kataríny Repáňovej stretlo aj pozorovanie nočnej oblohy. „Ľudia po ostatné roky túto novinku privítali a sme radi, že môžeme opäť spolupracovať s krajskou hvezdárňou. V prípade jasnej oblohy a priaznivého počasia sa návštevníci môžu počas poslednej augustovej nočnej prehliadky tešiť na pozorovanie letnej oblohy s časťou Mliečnej cesty či Mesiaca, ktorý bude v mimoriadne priaznivej polohe na pozorovanie,“ dodala Repáňová.

Organizátorom nočnej prehliadky hradu Strečno, ktorá sa uskutoční dnes od 20. do 23. hodiny s posledným vstupom o 22.30 h, je Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kra­ja.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM