Správy

Poslanci dali nafukovacej hale na plavárni zelenú: Primátor však uznesenie nepodpísal

Zámerom uznesenia, ktoré schválilo žilinské mestské zastupiteľstvo bolo, že investor bude môcť vždy na zimu inštalovať v areáli mestskej plavárne krytú halu na plážový volejbal. Primátor ale uznesenie nepodpísal. Poslanci sa preto pokúsia veto primátora prelomiť.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci dali nafukovacej hale na plavárni zelenú: Primátor však uznesenie nepodpísal
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinské mestské zastupiteľstvo sa v piatok zíde na mimoriadnom zasadnutí, kde sa poslanci, okrem iného, pokúsia prelomiť veto primátora Igora Chomu. Viac ako tri pätiny poslancov totiž na poslednom zastupiteľstve schválili zámer zámeny pozemkov v areáli Mestskej plavárne v Žiline. Zámerom uznesenia bolo, že investor bude môcť vždy na zimu inštalovať v areáli plavárne krytú (nafukovaciu) halu na plážový volejbal. K zámene dvoch rovnako veľkých (456m2) pozemkov medzi mestom a investorom, ale možno nedôjde. Primátor uznesenie nepodpísal.

Choma ponúkol iný pozemok

„Mojou úlohou je chrániť majetok mesta a zveľaďovať ho. Nechcem dopustiť, aby sa opakovali chyby z minulosti, kedy sa pozemky našej plavárne predávali do súkromných rúk, čím sa tak plocha letného kúpaliska zmenšovala,“ povedal Igor Choma. „Investorovi som ponúkol iný pozemok, na ktorom môže postaviť halu, ale nesúhlasím s tým, aby to bolo na úkor plavárne. Položme si otázku, kde by sme mohli napríklad v budúcnosti pre verejnosť postaviť ďalší bazén, ak prídeme o ďalšie pozemky?“ doplnil primátor.

Vedenie mesta ale tvrdí, že faktov, na základe ktorých nesúhlasí so zámenou pozemkov je viacero. Napríklad uviedlo, že nafukovacia hala bude tieniť na ostatné plochy a že v areáli plavárne je architektonicky nevhodná. Radnica sa obrátila aj na verejnosť. S petíciou, ktorá má vyjadriť nesúhlas so zámenou pozemkov na Mestskej krytej plavárni v Žiline. Ľudia sa môžu podpisovať pod petičný hárok, umiestnený pri pokladni plavárne, či na informáciách Mestského úradu v Žiline.

Ľudia vraj nevedia o výhodách projektu

Poslanec Martin Kapitulík, ktorý uznesenie navrhol hovorí, že investor chce projekt realizovať na vlastné náklady a z mestskej kasy nepýta ani euro. Navyše vraj Žilina nepríde ani o meter štvorcový svojich pozemkov. „Z tohto dôvodu sme sa po zrelej úvahe a širokej diskusii rozhodli podporiť tento projekt. Za môj návrh hlasovala drvivá väčšina všetkých poslancov,“ priblížil poslanec.

S tvrdením mesta nesúhlasí ani poslanec Ľubo Bechný. „Argument, že bude hala tieniť, je smiešna, keďže v lete sa odstráni. Komu má vadiť prípadné tienenie v mimosezóne, v zime?“ kladie si otázku. Podľa Bechného je zvláštne, že mesto organizuje petíciu proti rozhodnutiu demokraticky zvoleného zastupiteľstva. „Pritom petícia je zavádzajúca a klamlivá. Hovorí síce o výmene pozemkov, ale to je všetko. Občanom Žiliny sa nehovorí základná informácia o následnom benefite, ktorý z toho môžu mať.“ Tým je podľa poslanca bezplatné plážové volejbalové ihrisko pre návštevníkov plavárne v letných mesiacoch, prípadne ležovisko na kvalitnom piesku. Tiež nafukovacia športová hala v zimných mesiacoch pre širokú verejnosť s možnosťou zahrať si na troch ihriskách volejbal.

Poslanec Dušan Maňák zas pripomenul, že vo vykopanej jame, na bývalom pozemku plavárne, sa pripravuje výstavba viacpodlažnej administratívnej stavby. "Jej realizácia bude znamenať, že veľká časť plavárne definitívne príde o východné a južné slnko, nehovoriac o strate intimity kúpajúcich sa vo vonkajších bazénoch,“ povedal Maňák.

Foto: DK, mesto Žilina

Ako skonči nafukovacia hala na plavárni?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM