Jozef Legéň Samospráva

Podrobné hodnotenie rozvoja Žiliny: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...

Na Slovensku sa prvýkrát hodnotili mestá na základe ekonomickej, sociálnej a infraštruktúrnej sféry. Žilina v tejto štúdii obstála veľmi dobre, v rebríčku obsadila druhé miesto. Prečítajte si, v akých ukazovateľoch rozvoja miest dominujeme a naopak v akých zaostávame...

Ilustračný obrázok k článku Podrobné hodnotenie rozvoja Žiliny: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: Dnes24.sk

Štúdia hodnotila rozvoj miest v troch dimenziách – v ekonomickej, sociálnej a zaoberala sa tiež infraštruktúrou a verejnými službami. Štúdiu rozvoja slovenských miest a krajov spracovali experti z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Výsledky štúdie predstavila spoločnosť MasterCard, pričom projekt sa realizoval na Slovensku prvý raz.

Žilina sa v rebríčku umiestnila na druhom mieste, dosiahla index rozvoja 62,17. Pri hodnotení ekonomickej oblasti obsadila taktiež druhé miesto. Zásluhu na tom má predovšetkým vysoký počet patentov (piate miesto) a vysoký počet firiem (tretie miesto).

V zdravotníctve podpriemer

Na dobrom umiestnení sa významnou mierou podieľa aj nízka miera dlhodobo nezamestnaných. V oblasti infraštruktúry a verejných služieb je Žilina mestom s tretími najlepšími výsledkami v ukazovateli školstvo. V počte prepravených osôb patrí do prvej polovice rebríčka, kde dosahuje hodnoty porovnateľné s mestom Martin. V prípade zdravotníctva však dosahuje mierne podpriemerné hodnoty.

Ekonomika mesta

V indexe dynamiky dosiahlo mesto Žilina desiate miesto s hodnotou indexu 75,26. Pri porovnaní všetkých ukazovateľov vyplýva, že Žilina výrazne nevybočila od priemerných hodnôt vývoja „Slovenska“. V ekonomickej oblasti došlo k výraznejšiemu zlepšeniu iba v počte patentov. V oboch ostatných ukazovateľoch sú dosiahnuté hodnoty skoro totožné s priemerom.

Mierne nižšia kriminalita

V sociálnej oblasti sa Žilina drží mierne pod priemerom. Došlo k zníženiu kriminality a zvýšila sa aj účasť v komunálnych voľbách, ale v oboch prípadoch zlepšenie nedosiahlo ani priemerných hodnôt. V prípade ukazovateľa sledujúceho mieru dlhodobo nezamestnaných došlo k jeho nadpriemernému zvýšeniu.

Tretí najväčší prepad

Pri infraštruktúre a verejných službách došlo v prípade dopravy k tretiemu najväčšiemu prepadu v počte osôb prepravených MHD. Pri ukazovateli školstvo došlo k zlepšeniu výsledkov žiakov, tento ukazovateľ bol mierne nad priemernou hodnotou. Aj v prípade zdravotníctva mesto Žilina zopakovalo malé zlepšenie.

foto: ilustračné zdroj: www.centrarozvoja.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM