Rôzne Rôzne

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (V.): Veľké gesto na atletickom ovále

Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. A ukázať férového ducha. Coubertainovské krédo vyčnievalo aj na Hrách v Riu, navyše je tu veľký príbeh plný ľudskosti.

Každý beh na dlhšiu trať nesie so sebou riziko pádu, úrazu, prináša pre aktérov nekomfortné situácie. Ide predsa o kontaktný šport. Keď sa atléti snažia pretlačiť do čo najlepšej pozície, používajú, ruky, lakte. V olympijskom behu na 5000 metrov sme ale boli svedkami niečoho, čo nie je až také bežné. Vytrvalkyne z USA Abbey D'Agostinová a Novozélanďanka Nikki Hamblinová ukázali, že ich olympijský duch je príkladom a inšpiráciou pre mnohých.

V jednom z rozbehov na 5000 metrov sa D'Agostinová dostala do kolízie s Hamblinovou, treba zdôrazniť, že vinou reprezentantky Nového Zélandu. Do cieľa zostávali ešte zhruba dva kilometre, Američanka po páde vstala a mala dostatok času, aby sa pokúsila o postup.

Lenže 24-ročná rodáčka z Massechusetts sa rozhodla, že na nohy pomôže súperke, ktorá ju de facto pripravila o šancu na finále. Ako naschvál si D'Agostinová o malý okamih poranila koleno. Obe športovkyne tak podopierajúc sa prišli za veľkého aplauzu tribún do cieľa.

PREČÍTAJTE SI: AKO STE HLASOVALI: Slovákom to v Riu sekne viac ako Austrálii a USA

Viac než férové gesto

„Aj keď boli moje činy inštinktívne, Boh ma na toto pripravil. Ukázal mi, že skúsenosť z Ria bude viac ako iba výsledky pretekov,“ vyznáva sa atlétka z USA v rozhovore pre AP. „Po páde som nechápala, čo sa stalo,“ spomína si na incident Hamblinová. „Zrazu som však pocítila niečiu ruku na pleci, nasledovali povzbudivé slová, že preteky musíme dokončiť,“ dopĺňa. „Prekvapilo ma to, pretože s Abbey sme sa predtým nepoznali, nečakala som takéto gesto."

Dojímavý príbeh má napokon aspoň z polovice šťastný záver. Organizátori za predvedený prejav fair-play umožnili obom bežkyniam štart vo finále. Toho sa ale D'Agostinová pre vážne poranenie kolena zúčastniť nemohla. S natrhnutým väzom a meniskom ju čaká dlhšia pauza.

ČÍTAJTE AJ:

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (III.): Do Ria na lodi spoločne s utečencami

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (IV.): Z nemocnice na medailové pódium

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM