Rôzne

Pán Ondrej sa veru má čím pochváliť: V Pozdišovciach šije ľudové kroje

V obci Pozdišovce, známej svojou niekdajšou keramikárskou tradíciou, šije ľudové kroje chlap.

Ilustračný obrázok k článku Pán Ondrej sa veru má čím pochváliť: V Pozdišovciach šije ľudové kroje
4
Galéria
Zdroj: TASR

Ondrej Novák začal s jednou z „typicky ženských“ prác po tom, čo s manželkou Zuzanou pred desiatimi rokmi v Pozdišovciach v okrese Michalovce založili detský folklórny súbor (FS). Nutnosť sa časom zmenila na záľubu a v súčasnosti, ako povedal, si trúfa aj na kroje svadobné.

Šije aj pre iné súbory

K šitiu mal Novák podľa jeho slov blízko odmalička. „Mama bola krajčírka, vyučená,“ vysvetlil. Podnetom, prečo sadol za šijací stroj on sám, bolo založenie FS Harčarik. „Bolo treba tie detičky do niečoho poobliekať. Tak sme sa v tých začiatkoch pokúšali ušiť kroje pre nich,“ povedal na margo začiatkov s tým, že v súčasnosti už šije kroje i pre iné folklórne súbory.

Na ušitie náročnejším kusom kroja sú podľa Nováka nohavice. „Už len z pohľadu, že je tam strašne veľa zdobení. Takisto ako na lajbliku (veste – pozn. red.). Ale ten sa zase ušije rýchlo,“ vysvetlil a zdôraznil, že za zdobením treba hľadať prácu jeho manželky a svokry Zuzany Jurkovej. I keď väčšina výšiviek vzniká na stroji, venuje sa im individuálny prístup.

Na to, aby sa kroje i výšivky čo najviac podobali na pôvodné, dohliada na základe predlôh Jurková. Podľa Novákových slov pozná nielen – pre Zemplín tradičný – krížikový steh, ale je i držiteľkou niekoľkých osvedčení o autorstve ľudových motívov na zdobenie pozdišovskej keramiky.

Aj svadobné

Okrem krojov pre ďalšie folklórne súbory v súčasnosti Novák šije aj svadobné šaty. Sú na výrobu najnáročnejšie. Výroba jedného trvá do dvoch týždňov, ak má byť sukňa skladaná, i dlhšie. „Mám rešpekt k svadobným krojom. Sú na očiach, keď sa nevesta vydáva v svadobnom kroji,“ priznal s tým, že ich v poslednom období robieva pravidelne. Aktuálne šil dva. Záujem o ne podľa jeho slov stúpol počas uplynulého roka, od súťaže Zem spieva.

I Novák je folklorista. V súčasnosti je vedúcim nielen mužskej FS Harčare (zemplínsky „hrnčiari“ – pozn. red.), ktorej je tiež členom, ale aj ženskej Harčarki. I keď ženská zložka vznikla len v roku 2011, za sebou má niekoľko zahraničných vystúpení vrátane účasti na festivale v Číne. V posledných rokoch sa tiež umiestňujú na strieborných priečkach krajských folklórnych súťaží. Spomedzi troch FS v obci sú najstaršími Harčare. Fungujú nepretržite od roku 1982, keď ich založili z iniciatívy zamestnancov keramikárskeho závodu.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery práve z obce Pozdišovce.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Dedina, ktorá je v okrese Michalovce dobre známa: OBJEKTÍVOM z Pozdišoviec
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM