Soňa Vanovčanová Kultúra Rôzne

Ondrejský jarmok vo Varíne v OBRAZOCH: Čarovná atmosféra aj rekord!

Ondrejský jarmok vo Varíne má už svoju tradíciu. Tento ročník bol však v niečom výnimočný. Ak ste ho nestihli, nasajte originálnu atmosféru aspoň z fotiek.

Ilustračný obrázok k článku Ondrejský jarmok vo Varíne v OBRAZOCH: Čarovná atmosféra aj rekord!
42
Galéria
Foto: Juraj Tichý

Počas uplynulej soboty (25. november) sa vo Varíne uskutočnil tradičný Ondrejský jarmok. Zaujímavosťou je, že sa zatiaľ nepodarilo zistiť, akého veku sa známe podujatie dožíva. Isté však je, že ovplyvňuje nielen život vo Varíne, ale aj v susedných obciach.

Námestie sv. Floriána žilo pravidelným jarmočným podujatím. Keďže niektorí z pozvaných remeselníkov aj predvádzali svoje umenie, bolo nielen čo pozerať, ale aj nakupovať.

Ako uviedol Juraj Tichý z Obecného úradu vo Varíne, tento ročník bol výnimočný nielen počtom predajných stánkov, ale aj návštevníkov. „Tento rok sme sa zamerali na remeselnú a ľudovú tvorbu a výrobu. Na jarmoku boli košíkari, zvonkári, cínolejár, medovnikári či rezbári a tokári a mnohí ďalší,“ povedal Juraj Tichý pre Žilina24.

Okrem darčekových predmetov a ľudových výrobkov bolo v ponuke aj bohaté občerstvenie. „Varínski Matičiari varili naše tradičné jedlá, napríklad kvakovú polievku, kapustnicu či fazuľu. Organizačne s jarmokom pomáhalo aj športové družstvo Dobrovoľného hasičského zboru Varín, o sprievodný program sa postarala Dychová hudba Varínčanka,“ doplnil Tichý.

Jarmoky boli vždy miestom stretávania sa priateľov, susedov či známych. Inak tomu nebolo ani tento rok a podujatie hostilo stovky jarmočných nadšencov. Podľa Ľubice Kučerovej zo Strečna navštevujú Ondrejský jarmok vo Varíne každý rok. Nielen s rodinou, ale aj s priateľmi a deťmi. Na jarmok sa vždy dopravia pešo a po návrate zasväcujú mládež do tajov ondrejského čarovania v Strečne a pravidelne s dievkami lejú olovo. Inak tomu nebolo ani tento rok.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM