Kultúra

Srdce univerzity: Sklené, oceľové, betónové a dráždivo farebné

Katolícka univerzita v Ružomberku má od stredy 25. septembra novú univerzitnú knižnicu. Sprístupnili ju študentom, pedagógom i širokej verejnosti za účasti Zenona kardinála Grocholewského a ďalších významných hostí.

Ilustračný obrázok k článku Srdce univerzity: Sklené, oceľové, betónové a dráždivo farebné
Zdroj: Dnes24.sk

„Nová knižnica sa stáva srdcom univerzity, bude to symbol, ktorý ju bude reprezentovať,“ tvrdí rektor KU prof. Tadeusz Zasępa, ktorý do novej budovy knižnice pozýva každého záujemcu.

Kapacita

Pokiaľ by sa využila celková kapacita novej budovy univerzitnej knižnice, ktorá umožňuje uložiť vo voľnom výbere a v archíve až 790-tisíc kníh, vznikol by rad dlhý viac ako 22 kilometrov. Z toho 5,4 kilometra vo voľnom výbere a 17,14 kilometrov v archíve. „Našim cieľom nie je čím skôr zaplniť kapacitu, ale vybudovať hodnotnú knižnicu pre našich používateľov. Takéto knižnice sa budujú celé desaťročia. Vzhľadom na kapacitu novej knižnice nebudeme mať ani po piatich rokoch problém kde umiestniť knižničné jednotky,“ približuje Soňa Hlinková, riaditeľka knižnice.

Architekti

Architektonický návrh a štúdiu vypracovali Ing. Ján Potoma, Ing. arch. Stanislav Šutvaj a Mgr. Art. Matúš Bišťan. Železobetónový skelet nadväzuje na súčasný areál univerzity. „Verím, že tu študenti nájdu svoje miesto a budú tu chcieť chodiť. Priestor, ktorý dostanú k dispozícii, je pre mladého človeka naprojektovaný dobre. Nesie v sebe pozitívnu myšlienku,“ hovorí Stanislav Šutvaj.

Investícia

Investícia do stavebných prác bez prípravných prác a zariadenia budovy dosiahla 8,9 milióna eur. Financovaná bola z darov drobných aj významných darcov a spolufinancovaná zo zdrojov Európskej únie v sume 5,5 milióna EUR. V súčasnosti je ešte potrebné získať jeden milión eur na úhradu stavebných prác a zariadenia budovy. „Prostriedky budú použité na vnútorné vybavenie, ktoré zatiaľ ešte chýba. Ale verím, že za podpory našich dobrodincov sa aj tento cieľ podarí naplniť,“ povedal prorektor a koordinátor výstavby Peter Olekšák.

zdroj: Vladimír Buzna, hovorca KU; foto: Martin Buzna;

Srdce univerzity - knižnica
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM