Rôzne

Protónové centrum v Ružomberku (zatiaľ?) nebude: Štát nebol schopný kúpiť modernú technológiu

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky minulý týždeň oznámilo, že projekt Protónového centra v Ružomberku zastavuje. V októbri 2014 dostalo Centrum vedecko-technických informácií SR 15 mil.€ na zakúpenie technológie protónového synchrotrónu novšej generácie.

Ilustračný obrázok k článku Protónové centrum v Ružomberku (zatiaľ?) nebude: Štát nebol schopný kúpiť modernú technológiu
Foto: Jozef Milan

Ministerstvo školstva aktuálne neplánuje v projekte protónového centra pokračovať,“ potvrdila Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva.

Ako informoval portál liptov.sme.sk Ministerstvo školstva SR vyhlásilo verejné obstarávanie na nákup zariadenia. Súťažné podklady si začiatkom vlaňajšieho roka prevzalo osem dodávateľských firiem, ani jedna z nich ale nepredložila ponuku. Zariadenie pre Protónové centrum teda nemal kto dodať.

Ruský urýchľovač leží v sklade ÚVN

Po zrušení spoločného rusko-slovenského projektu bola partnerská strana vyzvaná, aby si zastaraný protónový urýchľovač odviezla. Situácia je však taká, že zariadenie je stále v colnom sklade. „Centrum vedecko-technických informácií vyzvalo ruskú stranu na odvoz technológie. Predpokladáme, že dôvodom nevyzdvihnutia sú náklady, ktoré ruskej strane vzniknú pri odvoze technológie z Ružomberka,“ povedala Martina Slušná.

Predĺženie života onkologických pacientov

Dobudovanie nového zariadenia pre protónovú liečbu s meniteľnou intenzitou a hĺbkovým dosahom protónového zväzku má zabezpečiť dostupnosť inovatívneho, rádioterapeutického postupu pri liečbe mnohých nádorových ochorení. “Znamená to, že protónové terapeutické centrum na Slovensku okrem ekonomickej efektívnosti s vysokou presnosťou a intenzitou ožiarenia nádorového tkaniva výrazne ušetrí zdravé tkanivo, čím sa znížia nežiadúce účinky a vytvoria sa podmienky pre predĺženie očakávanej dĺžky života a zlepšenie jeho kvality mnohým onkologickým pacientom,” povedal pre TA SR hovorca ministra školstva, vedy, výskumu a športu Michal Kaliňák v októbri 2013.

Čítajte súvisiaci článok: Projekt Protónového centra s Rusmi je mŕtvy: Minister Pellegrini predstavil v ÚVN-ke nový

Zdroj: liptov.sme.sk/ tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM