Iné športy

Olympiáda v Jasnej napokon nebude! Rozhodol hlas ľudu...

O nadchádzajúce usporiadateľstvo zimných olympijských hier kandiduje viacero miest z celého sveta. O spoločnú kandidatúru bojovali aj poľské mestá spoločne so strediskom Jasná, kde sa mali uskutočniť súťaže v alpskom lyžovaní. Po referende v Poľsku je však všetko inak.

Ilustračný obrázok k článku Olympiáda v Jasnej napokon nebude! Rozhodol hlas ľudu...
Foto: Slávka Kellová

Predseda Slovenského prípravného výboru Zimných olympijských hier (ZOH) Krakov 2022 a zároveň predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár dnes listom oficiálne požiadal predsedníčku poľského prípravného výboru, viceprimátorku Krakova Magdalenu Srokovú o stanovisko k odmietnutiu olympijskej kandidatúry Krakova v referende.

Výsledok referenda hovorí jasne

Výsledok referenda podľa neho jasnou rečou potvrdil, že obyvatelia odmietli kandidatúru Krakova. „Čo je v tomto prípade najdôležitejšie rozhodnutie. Pretože kandidatúru podávajú mestá. Nepodávajú štáty, Poľsko alebo Slovensko. Čiže, hlavná ťarcha je na meste, ktoré kandidatúru podáva. Ak voliči odmietli kandidatúru, tak je to potrebné rešpektovať. K tomu nie je viac čo dodať,“ skonštatoval Blanár.

Krakov odstupuje

Poľské mesto Krakov dnes oznámilo odstúpenie od kandidatúry na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022. Informáciu potvrdila pre portál gazeta.pl hovorkyňa magistrátu Monika Chylaszeková. Mesto stiahlo projekt krátko po tom, čo boli známe oficiálne výsledky nedeľňajšieho referenda. V ňom sa obyvatelia Krakova vyslovili jasne proti kandidatúre poľského mesta na usporiadanie ZOH 2022.

S kandidatúrou nesúhlasili vyše dve tretiny zúčastnených voličov, presne 69,7 percenta. Volebná účasť na referende, ktoré prebiehalo súčasne s voľbami do Európskeho parlamentu, dosiahla 35,96 percenta. Keďže účasť bola cez 30 percent, výsledky referenda sú platné a záväzné pre orgány mesta, informoval server gazeta.pl.

Jasná je z hry von

Krakov kandidoval na zimnú olympiádu v roku 2022 spolu so Zakopaným a slovenským strediskom Jasná, kde sa mali uskutočniť súťaže v alpskom lyžovaní. Po jeho odstúpení zostávajú v hre už iba Almaty, Peking, Ľvov a Oslo. Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) rozhodne 8. – 9. júla v Lausanne, ktoré mestá postúpia do záverečnej fázy výberu. Dejisko olympiády pridelia 31. júla 2015 na zasadnutí MOV v Kuala Lumpur.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM