Eliška Šándorová Rôzne Správy

Nenechajte si ujsť pohľad na nočnú oblohu, predvedú sa Drakonidy v plnej kráse

Nočná obloha sa dnes a zajtra ukáže v nebeskej kráse, ktorú možno pozorovať aj voľným okom. Uvidíme meteorický roj Drakoníd, ktorý vystriedajú Orionidy.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť pohľad na nočnú oblohu, predvedú sa Drakonidy v plnej kráse
Zdroj: YouTube.com

Milovníci astronómie či tí, ktorých fascinuje pohľad do ďalekohľadov a na nočnú oblohu, sa môžu tešiť na malé „divadelné“ predstavenie. V hlavnej úlohe s nebeskými „hviezdami“!

Drakonidy alebo Giacobinidy sú meteorický roj, ktorý dosahuje maximum 8. októbra. Práve v sobotu by sme pri dobrej viditeľnosti mali voľným okom spozorovať ich žiaru.

Ako už napovedá názov, ich polohu nájdeme v súhvezdí Draka. Prachové častice pochádzajú z materskej kométy 21P/Giacobini-Zinner objavenej v roku 1900, ktorej obežná doba je 6,6 roka.

Čítajte aj: Pripravte sa na divadlo na oblohe. V hlavnej úlohe: Perzeidy

Napríklad v rokoch 2011 a 2012 bolo vizuálne pozorovaných aj vyše 300 meteorov za hodinu, pomocou radaru bolo zaznamenaných aj cez 1000. Sobotňajšie nočné nebo prinesie zaujímavé divadlo. Zem bude prechádzať meteorickým prúdom prachových častíc.

Ak nebude veľká oblačnosť alebo silný mesačný svit, mali by sme voľným okom pozorovať meteorický roj Drakoníd od 19:00 do 24:00.

Najlepšie sa dajú Drakonidy pozorovať už po západe slnka alebo ešte tesne pred zotmením. Ich najväčšia aktivita sa predpokladá práve na dnes večer, ale pomerne veľký počet Drakonidov budete môcť vidieť aj zajtra.

Druhým rojom, ktorý nás potom najbližšie čaká, budú Orionidy. V tomto prípade je pre astronómov ťažšie určiť vrchol roja. Aktivita začína už 15. októbra a končí okolo 29. októbra.

Drakonidy
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM