Tomáš Batiz Správy

Veľká česť pre Mikulášana Duriša (51): Prezident ho menoval za ústavného sudcu

Prezident SR Andrej Kiska menoval na návrh Národnej rady SR troch ústavných sudcov. Medzi nimi sa ocitol aj rodák z Liptovského Mikuláša.

Ilustračný obrázok k článku Veľká česť pre Mikulášana Duriša (51): Prezident ho menoval za ústavného sudcu
Zdroj: TASR

Talár ústavných sudcov si na 12 rokov oblečie notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Duriš (51). Okrem neho aj poslankyňa Národnej rady SR a členka strany Smer-SD Laššáková (65) a bývalý poslanec Národnej rady SR za stranu Smer-SD a akademik Mamojka (67). Laššáková a Mamojka boli pri voľbe v parlamente nominovaní stranou Smer-SD, Duriš Notárskou komorou Slovenskej republiky.

Budú chrániť práva a slobodu ľudí

Prezident novým ústavným sudcom zaželal veľa energie a síl pri napĺňaní poslania v najdôležitejšej súdnej inštitúcii. Pripomenul im, že od dnešného dňa nesú veľkú zodpovednosť, pretože Ústavný súd je v každom demokratickom štáte považovaný za najváženejšiu súdnu autoritu, ktorá chráni práva a slobody ľudí.

„Je pravdou, že na moje rozhodnutie o vymenovaní ste čakali trochu dlhšie. Chcem preto dnes vyjadriť nádej, že toto čakanie sa napokon našej krajine vyplatí a že svojou prácou prispejete k posilneniu autority Ústavného súdu v očiach odbornej, ale aj širšej verejnosti,“ povedal novým ústavným sudcom Kiska.

Situácia bola patová

Slávnostného aktu v Prezidentskom paláci sa okrem predsedu ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Róberta Madeja (Smer-SD) zúčastnila aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková.*** „Ja to vítam, ja som aj pánu prezidentovi zaďakovala, že sa rozhodol tak, ako rozhodol, a vymenoval troch nových kolegov, ja ich vítam v mene svojom aj svojich kolegov, veľmi nám to pomôže, pretože tá situácia už bola veľmi patová, sudcovia už robili nadoraz,“*** vysvetlila Macejková s tým, že desiati sudcovia rozhodli v tomto roku už 1980 vecí. „Sme rarita v rámci Európy,“ uviedla na margo takejto záťaže.

Noví sudcovia podľa slov predsedníčky Ústavného súdu začnú s výkonom funkcie hneď nasledujúci deň. Budúcu stredu (20.12.) zasadne plénum Ústavného súdu, ktoré prijme dodatok k rozvrhu práce. Ním sa vytvoria štyri nové senáty, ktoré nahradia tri doterajšie, ozrejmila Macejková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM