Tomáš Batiz Správy

V Mikuláši začínajú s prvou kosbou trávy: Dokedy to potrvá?

V Mikuláši už rozvoniava pokosená tráva. Prečítajte si aký je harmonogram prác.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši začínajú s prvou kosbou trávy: Dokedy to potrvá?
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Verejnoprospešne služby v Liptovskom Mikuláši začali s prvou kosbou. Dôvodom sú aj alergie z tráv, pred ktorými chcú ľudí ochrániť. "Sústreďujeme kapacity, aby sme mesto aj s mestskými časťami pokosili v čo najkratšej dobe. Na celé mesto máme k dispozícii päť kosačiek, preto sme na kosenie nášho najväčšieho sídliska prizvali aj externú firmu, ktorá zvýšila naše kapacity o ďalších päť,“ priblížil riaditeľ VPS Dušan Grešo.

Na viacerých miestach

V centre mesta, v jeho blízkom okolí a na Podbrezinách tak už niekoľko dní rozvoniava pokosená tráva. „Skupina našich chlapov postupuje od centra popri Váhu na Nábrežie, druhá ide ulicami s názvami osobností ako je Hurbanova, Hodžu a Štefánikova. V priebehu dvoch týždňov chceme dokosiť všetky mestské časti, aby bolo celé mesto do konca mája hotové,“ priblížil Grešo termín.

Určili si harmonogram

Verejnoprospešné služby mesta Liptovský Mikuláš majú na dokášanie k dispozícii aj osem krovinorezov. Kosia len priestranstvá a pozemky, ktoré patria mestu, plochy, ktoré po ostávajú nepokosené, majú súkromných vlastníkov. „Sú miesta, ktoré musíme kosiť traktorovou kosačkou a ručne dokášať a následne aj hrabať, potom ručne nakladať do vriec a odvážať, čo je podstatne pracnejšie a kosba takýchto miest nás spomaľuje, okrem toho sme limitovaný technikou aj počtom zamestnancov a máme určený harmonogram, podľa ktorého postupujeme pri kosení celého mesta. Preto prosíme obyvateľov o zhovievavosť, nie je možné razom v jeden týždeň zrealizovať kosbu celého mesta,“ požiadal riaditeľ.

Druhá kosba v roku je rovnako, ako tá aktuálna, ovplyvnená počasím. „Keď bude suché leto, možno budeme druhú kosbu realizovať až v septembri, daždivosť však môže spôsobiť rýchly rast tráv a prinúti nás vytiahnuť kosačky už šesť týždňov po prvej kosbe,“ vysvetlil Grešo a dodal, že počas niektorých rokov sú potrebné aj štyri kosby mestskej zelene.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM