Tomáš Batiz Správy

V Demänovskej doline chcú predchádzať záplavám: Vodári upravili záchyt na vodnom zdroji

Liptovskomikulášski vodári upravili záchyt na vodnom zdroji Zadná voda v Demänovskej Doline. Upravením záchytu chcú takýmto situáciám predchádzať.

Ilustračný obrázok k článku V Demänovskej doline chcú predchádzať záplavám: Vodári upravili záchyt na vodnom zdroji
Zdroj: TASR

Zvýšili tak bezpečnosť zásobovania obyvateľstva pitnou vodou a zároveň reagovali na zvyšujúci sa počet turistov v doline. Informovala o tom Eva Petranová z Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS) v Liptovskom Mikuláši.

„Starý objekt bolo potrebné upraviť z dôvodu, aby bola zabezpečená potrebná hĺbka pre odber takzvanej surovej vody do úpravne vody v Jasnej. Zároveň sa úpravou zvýšila ochrana objektu pred povodňami,“ ozrejmil výrobný riaditeľ LVS Tomáš Benikovský.

V tejto súvislosti Benikovský pripomenul veľké povodne v liptovskom regióne koncom apríla a začiatkom mája v roku 2017. Vtedy sa prejavila zvýšená hladina riečky Demänovky aj na vodnom zdroji Zadná voda. Záchyt zanieslo naplaveninami dreva, konárov a nánosom štrku a piesku, cez ktorý už voda nebola schopná dostať sa do potrubia vedúceho do úpravne pitnej vody. „Upravením záchytu chceme takýmto situáciám predchádzať,“ dodal výrobný riaditeľ.

LVS už vlani zintenzifikovala úpravňu vody pre zdroj Zadná voda. Tá bola na aktuálne pomery technologicky zastaraná, a tak predstavovala slabší článok na ceste vody zo zdroja Zadná voda k spotrebiteľom. „V úpravni sme nainštalovali modernú technológiu aj s novými filtrami. Tie dokážu oveľa lepšie reagovať na situáciu, ktorá môže vzniknúť na zdroji vody,“ poznamenal Benikovský.

Vodárenské spoločnosti podľa Petranovej využívajú vysokohorské toky ako vodné zdroje, pretože v nich nie je takmer žiadne znečistenie okrem prírodných súčastí, akými sú napríklad ihličie, či naplavená pôda a kôra stromov. Takúto vodu preto netreba upravovať chemickým spôsobom. V Demänovskej Doline LVS využíva dva takéto vodné zdroje – Zadnú vodu a Vyvieranie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM