Tomáš Batiz Rôzne

Pekné výtvarné práce mikulášskych žiakov: Cez súťaž vyjadrili svoj vzťah k vode

Viac ako 170 žiakov základných škôl v okrese Liptovský Mikuláš vyjadrilo svoj vzťah k vode v rámci výtvarnej súťaže Voda pre život, ktorú už po druhý raz vyhlásila Liptovská vodárenská spoločnosť (LVS).

Ilustračný obrázok k článku Pekné výtvarné práce mikulášskych žiakov: Cez súťaž vyjadrili svoj vzťah k vode
Zdroj: Dnes24.sk

V kategórii žiakov prvého až štvrtého ročníka triumfoval Richard Sabadín zo Základnej školy Milana Rúfusa v Závažnej Porube. Medzi súťažiacimi z druhého stupňa najviac uspela Kristína Rašiová zo Základnej školy s materskou školou Demänovská ulica v Liptovskom Mikuláši.

„Pri hodnotení detských výtvarných prác je vždy ťažké vybrať len niekoľko najlepších, pretože výtvarný prejav detí je spontánny a každá práca je niečím zaujímavá. Nakoniec sme dospeli k výberu prác, ktoré sa od iných trochu líšili formou, obsahom alebo precíznejším spracovaním. Rozdiely medzi ocenenými a ostatnými prácami boli však veľmi malé,“ zhodnotil predseda poroty Róbert Močiliak.

Počet sa zdvojnásobil

Generálny riaditeľ LVS Marián Lesanský vyjadril potešenie, že téma vody žiakov zaujala a počet súťažných prác sa oproti minulému roku viac ako zdvojnásobil. „Často si neuvedomujeme, akú máme výhodu žiť v krajine, v ktorej je vody dostatok a máme ju k dispozícii kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Sú krajiny, v ktorých musia ľudia za vodou chodiť denne niekoľko kilometrov a pritom majú k dispozícii denne len dva litre vody. Pre porovnanie, u nás je priemerná spotreba vody približne 70 litrov na osobu za deň,“ upozornil školákov.

Proti znečisťovaniu

„Mám rád vodu a veľmi ma baví maľovanie,“ povedal osemročný Samuel Jakubčiak zo Základnej školy Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši na otázku, prečo sa zapojil do súťaže. „Okrem toho, že rada kreslím, chcem, aby ľudia neznečisťovali vodu a prírodu,“ doplnila šiestačka Veronika Spišiaková zo Základnej školy v Bobrovci.

Cieľom aktivít LVS pre žiakov a študentov je systematické budovanie pozitívneho vzťahu detí a mladých ľudí k ochrane vody, ktorá je dôležitou súčasťou životného prostredia a je nenahraditeľná pre všetky formy života na Zemi, dodala na záver Eva Petranová, referentka pre vnútornú a externú komunikáciu LVS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM