Erik Bojničan Správy

Mikulášske občianske vytvorilo jedinečný projekt, aký na Slovensku ešte nebol: V Zlatom mravcovi si to všimli už druhýkrát!

Občianske združenie Tatry z Liptovského Mikuláša s prestížnym ocenením. Prečítajte si vyjadrenie predsedu. Niečím podobným sa na Slovensku už nevie pochváliť nik.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášske občianske vytvorilo jedinečný projekt, aký na Slovensku ešte nebol: V Zlatom mravcovi si to všimli už druhýkrát!
Foto: Romana Buganová / Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie (OZ) Tatry z Liptovského Mikuláša získalo cenu odpadového hospodárstva Zlatý mravec za rok 2015. Ocenenie dostali za projekt Na skládky nie sme krátki v kategórii Environmentálna výchova.

Jedinečný projekt

„Občianske združenie Tatry bolo ocenené za dlhoročné zásluhy o zvyšovanie spoločenského vnímania a občianskeho záujmu o problematiku nelegálnych skládok odpadov. Projekt Na skládky nie sme krátki predstavuje v podmienkach SR jedinečnú výchovno-vzdelávaciu aktivitu, ktorá úspešne pracovala s vybranými cieľovými skupinami obyvateľov Slovenska,“ povedal Ľubomír Augustín zo spoločnosti Reclay Slovensko, ktorá je hlavným vyhlasovateľom súťaže. Mimoriadne záslužnou bola v projekte podľa neho rozsiahla terénna práca dobrovoľníkov podieľajúcich sa na monitoringoch a odhaľovaní nelegálnych skládok odpadov i občianska angažovanosť OZ Tatry pri podávaní podnetov na ich odstránenie.

V rámci projektu boli distribuované tri druhy informačných letákov v súhrnom náklade 105.000 kusov, pripravená internetová stránka Na skládky nie sme krátki, rovnomenná putovná výstava a súťaž pre základné a stredné školy. „V rámci turné výstavy bolo realizovaných 23 inštalácií, do súťaže sa zapojilo 50 základných a stredných škôl, ktoré počas monitoringu odpracovali 2127 hodín, zorganizovali 31 vzdelávacích podujatí pre 1268 účastníkov a 20 brigád či informačných stánkov, ktoré absolvovalo 996 účastníkov,“ informoval predseda OZ TATRY Rudolf Pado. Okrem iného zorganizovali 1000 prednášok v 205 inštitúciách, ktoré absolvovalo 22.955 účastníkov.

V teréne odpracovali skoro 7 tisíc hodín

Tiež pripravili legislatívne návrhy zmien v zákone o odpadoch, zákone o správnom konaní a zákone o priestupkoch, ako aj zjednocujúci návrh zmien v zákone o odpadoch, ktoré zaslali poslancom Národnej rady SR, Ministerstvu vnútra SR, Ministerstvu životného prostredia SR a iným. „Pri monitoringu nelegálnych skládok odpadu a inváznych druhov rastlín bolo v teréne odpracovaných 6981 hodín a podnety boli zaslané štátnej správe životného prostredia v 50 okresoch. Problematika nelegálnych skládok odpadov, najmä čo sa týka výstupov z aplikácie TrashOut, bola intenzívne riešená aj prostredníctvom prokuratúr a Policajného zboru SR,“ dodal Pado.

Túto cenu získalo OZ TATRY aj v roku 2010 v kategórii Inovatívny počin, a to za projekt Neseparujte sa! Separujte s nami. „Sme pravdepodobne jediným subjektom, ktorý v desaťročnej histórii Zlatého mravca získal túto cenu dvakrát,“ vyjadril spokojnosť predseda združenia.

Ocenenie sa udeľuje od roku 2006 najlepším projektom v piatich kategóriách odpadového hospodárstva. Súťaže sa zúčastňujú jednotlivci i spoločnosti, ktoré dosahujú významné úspechy v odpadovom hospodárstve SR, zaslúžili sa o mimoriadne riešenia, počiny alebo prínosy v tejto oblasti. O udelení ocenení v súťaži Zlatý mravec za rok 2015 rozhodovala deväťčlenná odborná komisia pozostávajúca zo zástupcov vyhlasovateľov, nezávislých expertov, ako aj zástupcov akademickej obce.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM