Slávka Kellová Rôzne

Cestári odstraňujú lavínu z uzatvoreného horského priechodu Čertovica

Cestári nasadili na sprejazdnenie obojstranne úplne uzatvoreného horského priechodu Čertovica ťažkú techniku. Na liptovskej strane ho vo štvrtok (16. 2.) podvečer zatarasila samovoľná lavína a na odstránení niekoľkometrového nánosu z vozovky pracujú

„Našťastie, nikomu sa nič nestalo, ale podobné lavíny tu môžu spadnúť aj v nasledujúcich dňoch. Horné časti tohto terénu odlesnila vetrová kalamita, na strmom polome sa nahromadilo väčšie množstvo snehu a nemá ho tam čo udržať,“ povedal pre TASR vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Marek Biskupič.

Väčšina vodičov motorových vozidiel rešpektovala zákaz prejazdu Čertovicou, no posádkam niekoľkých rozmerných súprav nezostávalo nič iné, iba trpezlivo čakať na odpratanie snehovej bariéry. „Lavína spadla tesne pred nami. Roky tadiaľto prechádzam s nákladmi dreva, ale nič podobné som tu ešte nezažil,“ konštatoval kamiónista z neďalekého Brezna.

Prekážka na ceste nepokazila dobrú náladu skupinke mladých turistov z Valašského Meziříčí. „Už druhý deň sa tadiaľto márne pokúšame dostať na južnú stranu Chopka. Berieme to však športovo, v živote sú predsa oveľa horšie veci. Počasie si človek nenavyberá. Aj u nás v Česku bolo podobne, preto nás to ani veľmi nezaskočilo,“ povedal jeden z nich.

zdroj: TASR foto: ssc.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM