Jozef Legéň Rôzne

OBRAZOM: Noc výskumníkov zožala obrovský úspech, aj deti sa stali vedcami

Tvorbu mladých i skúsených výskumníkov zo Žilinskej univerzity a organizácií, ktoré ju podporujú, predstavili v dvadsiatich stánkoch počas Noci výskumníka v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Noc výskumníkov zožala obrovský úspech, aj deti sa stali vedcami
Zdroj: TASR

Prorektor pre vedu a výskum ŽU Ján Čelko uviedol, že jadro tvorili stánky ŽU. „Výskumníci predstavili napríklad mikroskopický svet okolo nás, funkčný elektromobil či hľadanie rakovinových buniek v krvi. Je to projekt v spolupráci s rakúskymi vedcami, ktorý ocenili v súťaži Inovatívny čin roka 2012 v kategórii medzinárodná spolupráca počas Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre,“ povedal Čelko.

Filtrovanie rakovinových buniek

Vedúci výskumnej skupiny Ivan Cimrák zo ŽU doplnil, že projekt sa venuje modelovaniu toku krvi v zariadeniach, ktoré by mali časom slúžiť na filtrovanie rakovinových buniek z krvi. „Momentálne sme v štádiu, kedy vieme nasimulovať tok červených krviniek v rôznych geometriách. Cieľom je, aby sme optimalizovali vnútornú geometriu takýchto zariadení. Aby sme vedeli povedať, že táto geometria je lepšia a odchytí viac buniek. Malým deťom ukazujeme simulácie, kde si môžu samy nadizajnovať tvar mikrofluidického kanálika. S cieľom, aby zachytili čo najviac z piatich plávajúcich buniek. Toto ich baví asi najviac,“ skonštatoval Cimrák.

Humanoidný robot Asimo

Žilinská koordinátorka Noci výskumníkov Monika Petranínová pripomenula, že okrem vedeckých stánkov ponúka dnešné podujatie aj zaujímavé prednášky. „Napríklad Ako horia osobné motorové vozidlá, Moria, rieky, lode a plavby, o vesmíre, zemi a hviezdach či o doprave a bezpečnosti. Ďalej moderované programy zo Starej tržnice v Bratislave a hlavnou hviezdou Noci výskumníkov bude humanoidný robot Asimo,“ dodala Petranínová.

Noc výskumníkov v Žiline
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM