Igor Petrík Správy

Obnova Budatínu nekončí: Už o rok sa dočkáme vynovenej kaplnky

Šiesty rok už prebieha obnova národnej kultúrnej pamiatky a obľúbeného miesta nielen Žilinčanov, Budatínskeho zámku. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja, ktorý práce realizuje, ďalšie stavebné úpravy zámok ešte čakajú.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Budatínu nekončí: Už o rok sa dočkáme vynovenej kaplnky
Zdroj: TASR

Žilinský samosprávny kraj obnovuje národnú kultúrnu pamiatku Budatínsky hrad vďaka eurofondom od roku 2009, pričom doteraz revitalizoval hradný park, kompletne zrekonštruoval vežu, začal obnovu kaplnky a opätovné využívanie hradu na expozičné účely. Investície v celkovej hodnote oprávnených výdavkov predstavujú 4,4 milióna eur. Informovala o tom Lenka Záteková, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kra­ja.

Obnova začala spoluprácou

Prvým bol v roku 2009 poľsko-slovenský projekt Budatín-Strumień: Revitalizácia a rozvoj kultúrneho dedičstva, ktorý ukončili v júni 2011. Výška nenávratného finančného príspevku bola 696.934 eur. „Hlavným cieľom bola ochrana a využívanie kultúrneho a prírodného dedičstva obnovou a revitalizáciou parku Budatínskeho hradu a vznikom galérie v Strumieni s cieľom rozšíriť príležitosti cezhraničnej spolupráce prihraničných regiónov. Investičné aktivity boli zamerané na ochranu kultúrneho a prírodného dedičstva,“ povedala hovorkyňa.

Od novembra 2012 do februára 2014 realizoval Žilinský samosprávny kraj projekt Obnova objektov – stavebné úpravy areálu Budatínskeho zámku s celkovými oprávnenými výdavkami 2,119 milióna eur. „Došlo k celkovej výmene strechy veže – k výmene konštrukcie krovu, jeho zdvihnutiu a pokrytiu novou krytinou. Pod strechou veže vznikol nový vyhliadkový priestor, odkiaľ si môže návštevník pozrieť v širokom panoramatickom pohľade Žilinu a jej okolie. Okrem strechy nad vežou boli komplexne rekonštruované strechy nad hradom, zadné schodisko z terasy do veže, terasa na druhom poschodí, vrátane prístupového schodiska a inžinierskych sietí, prístupová komunikácia z vrátnice. Taktiež v blízkosti terasy sa vybudovali sociálne zariadenia pre návštevníkov,“ doplnila Záteková.

Opätovné využívanie hradu na expozičné účely by mal zabezpečiť projekt Návrat múzea do Budatínskeho hradu (2. a 3. nadzemné podlažie). Rekonštrukčné práce sa začali v polovici apríla 2015, pričom celkové žiadané oprávnené výdavky sú 1,176 milióna eur a predpokladané ukončenie v septembri 2015. „Zrekonštruovaná časť objektu hradu umožní realizovať trasu prehliadky pre návštevníkov hradu s využitím exponátov Považského múzea, ktorých prevažná časť je dnes v depozitoch. Projekt počíta s obnovou takmer 1000 štvorcových metrov plôch na prvom, druhom a treťom podlaží hradu. Vzniknúť by tiež mali tvorivé dielne pre mládež a v novej prezentačnej miestnosti sa budú realizovať semináre či menšie konferencie,“ dodala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kra­ja.

Ďalšie úpravy skončia o rok

Grant 443-tisíc eur z Nórskeho finančného mechanizmu získala Žilinská župa na projekt Bez kaplnky nie je hrad, pričom predpokladaný koniec stavebných úprav je vo februári 2016. „Zrealizujú sa úpravy vstupných priestorov, vrátane osadenia nových exteriérových a interiérových dverí – replík podľa zachovaných originálov, vybuduje sa bezbariérový vstup do kaplnky, položí sa nová dlažba z prírodného kameňa na prízemí aj poschodí. Nebude chýbať vytvorenie novej prezentačnej miestnosti s presklenými stenami, obnova kaplnky, reštaurovanie pôvodných malieb v barokovo-klasicistickom slohu vrátane doplnenia maľby na celej ploche kaplnky,“ informovala Záteková.

„Podarilo sa nám nielen vrátiť do hradu múzeum, ale dať budove späť jej krásu a historický nádych. Momentálne sme podali žiadosť na nový projekt Bez bariér na Budatínsky hrad, ktorým by sme chceli v priestoroch bývalej hospodárskej budovy vytvoriť miesto pre expozíciu drotárstva a obohatiť tak prehliadky návštevníkov o ďalšiu časť našej histórie,“ uzatvoril juarj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kra­ja.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM