Igor Petrík Správy

Nový termín vypúšťania, aj výhrady mesta: V Žiline nás čaká vypúšťanie lampiónov

Novembrové vypúšťanie lampiónov v našom meste sa už pomaly stáva tradíciou. Oproti predchádzajúcim ročníkom sa ale mení dátum ich vypúšťania. Stanovisko k podujatiu zverejnila aj radnica.

Ilustračný obrázok k článku Nový termín vypúšťania, aj výhrady mesta: V Žiline nás čaká vypúšťanie lampiónov
Zdroj: TASR

Oproti minulým rokom sa vypúšťanie lampiónov na Hlinkovom námestí neuskutoční v piatok, ale vo štvrtok (12.11.). „Celé roky sme čelili smútku študentov, stredoškolských alebo vysokoškolských, ktorí sú na internátoch v Žiline, že túto krásnu akciu nemôžu zažiť kvôli tomu, že v piatok odchádzajú na vlaky. Takže tento rok sme sa snažili vyhovieť aj tejto skupine obyvateľstva,“ povedal za organizátorov podujatia Roman Grešák. Akcia prebehne v rámci vystúpení Jozefa Pavlusíka a kapely Arzén.

K podujatiu má ale výhrady mesto Žilina. „V záujme občanov a bezpečnosti v meste podáva mesto Žilina nasledujúce stanovisko širokej verejnosti k neoficiálnemu podujatiu „Večer tisícov želaní“, ktorého zámerom je aj možné vypustenie lampiónov šťastia. S týmto podujatím sa mesto nestotožňuje, a to z poriadkových a bezpečnostných dôvodov a tiež na základe opakovaných minuloročných skúseností a veľkému počtu sťažností zo strany občanov nášho mesta na čistotu, poriadok a bezpečnosť v meste Žilina a blízkom okolí,“ píše v tlačovej správe mesto.

„Na Mestský úrad v Žiline bolo doručené len oznámenie o verejnom kultúrnom podujatí „Koncert skupiny Arzén a Jozefa Pavlusíka“, ktorý sa má uskutočniť vo štvrtok 12. novembra v čase od 16.00 do 19.00 hod. na Námestí Andreja Hlinku. Taktiež bolo vydané povolenie na užívanie verejného priestranstva v zmysle VZN Mesta Žilina o dani za užívanie verejného priestranstva,“ informuje mesto. V stanovisku mesta sa ďalej píše, že organizátor je plne zodpovedný za konanie podujatia a v uvedenom oznámení žiadateľ informuje, že zabezpečí požiarnu, bezpečnostnú a zdravotnú službu, a vlastné organizačné zabezpečenie.

Roman Grešák sa bráni. „V iných mestách, napríklad v Bytči, ktorá je kúsok od letiska, tam primátor slávnostne zahajuje vypúšťanie lampiónov. U nás to je tak, ako to je. Všetkých ľudí upozorňujeme, že lampióny sa nesmú vypúšťať tam, kde to neorganizujeme,“ povedal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM