Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Nový rebríček slovenských škôl: Kam sa vyšplhali tie žilinské?

Najnovšie rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku ukázali aj to, ako sú na tom tie naše. Prinášame konkrétne čísla.

Ilustračný obrázok k článku Nový rebríček slovenských škôl: Kam sa vyšplhali tie žilinské?
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil vylepšené rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku. V rámci aktualizácie boli doplnené aktuálne údaje o výsledkoch žiakov v celoštátnych testovaniach piatakov a deviatakov na ZŠ a výsledky absolventov SŠ v externej časti maturitných skúšok.

Vo vynovených rebríčkoch sa najlepšie na Slovensku umiestnila Základná škola na Krosnianskej ul. v Košiciach v kategórii základných škôl, medzi strednými školami obsadila prvú priečku Obchodná akadémia v Trnave na Kukučínovej 2 a medzi gymnáziami najviac bodovala Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium na Teplickej v Bratislave.

Dve žilinské školy v TOP 10

Školy zo Žiliny sa do najlepších desiatok v celoslovenskom merítku dostali v dvoch kategóriách – základné školy a gymnáziá. V rámci Slovenska sa najlepšie z našich škôl umiestnila Základná škola s materskou školou na Školskej ulici v Mestskej časti Žilina – Závodie, a to na štvrtej priečke z TOP celoslovenskej desiatky základných škôl. Z gymnázií sa do TOP desiatky najlepších na Slovensku dostalo Gymnázium na Varšavskej ceste, ktoré obsadilo 8. priečku.

V rámci kraja

Z rebríčka prvých tridsiatich základiek v Žilinskom kraji má Žilina najlepšie umiestneného zástupcu na 1. priečke, a to Základnú školu s MŠ na Ul. Školská v Mestskej časti Žilina – Závodie. Hneď za ňou na 2. priečke sa umiestnila ZŠ na Námestí mladosti, 4. miesto patrí Cirkevnej ZŠ Romualda Zaymusa, 8. miesto v hodnotení obsadila ZŠ Karpatská, 9. skončila ZŠ Lichardova, 12. miesto obsadila ZŠ v Mestskej časti Žilina – Hôrky, na 13. skončila ZŠ s MŠ na ul. sv. Gorazda, 19. ZŠ Gaštanová, 24. miesto ZŠ Jarná a 30. priečka patrí ZŠ na Martinskej ulici.

V krajskom rebríčku bodovali aj žilinské gymnáziá. Gymnázium na Varšavskej ceste obsadilo v desiatke najlepších v kraji 2. miesto, hneď za ním Bilingválne gymnázium na 3. mieste, kúsok ďalej na 5. priečke Gymnázium Veľká Okružná a 7. miesto patrí Gymnáziu sv. Františka.

Žilinské stredné odborné školy v celoslovenskej TOP desiatke nebodovali. Pozrime sa teda na ich výsledky v rámci kraja. V prvej dvadsiatke stredných odborných škôl v Žilinskom kraji má Žilina hneď troch zástupcov, a to Strednú priemyselnú školu stavebnú na 5. mieste, Súkromnú strednú umeleckú školu na 9. mieste a Obchodnú akadémiu na Okružnej ul. na 11. mieste.

Ako v súvislosti s výsledkami zdôrazňuje INEKO, Hodnotenie výsledkov žiakov nezohľadňuje rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí) a nemeria ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom, a preto komplexne nevypovedá o kvalite školy.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM